HAN: Plašim se nacionalističkih izjava uoči izbora u Srbiji
Foto: AP

Stav komesara EU

HAN: Plašim se nacionalističkih izjava uoči izbora u Srbiji

"U slučaju Srbije se plašim da će oko predsedničkih izbora ponovo biti snažnih nacionalističkih izjava, imajući u vidu imena pojedinih kandidata" rakao je Han
Objavljeno: 12:24h

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han rekao je da strahuje od novih nacionalističkih izjava oko predsedničkih izbora u Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je dodao da veruje u umereni i proevropski stav premijera Aleksandra Vučić.

"U slučaju Srbije se plašim da će oko predsedničkih izbora ponovo biti snažnih nacionalističkih izjava, imajući u vidu imena pojedinih kandidata. Međutim verujem u umirujući i proevropski stav premijera Vučića, koji je evropsku perspektivu potvrdio kao strateški cilj", rekao je Han u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

foto: Fonet

Na pitanje da li postoje naznake da će Srbija prilagoditi svoju politiku, kada je reč o pridruživanju sankcijama EU protiv Rusije, Han je poručio da Srbija zna da će do pristupanja EU morati da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku. "Međutim sada vršiti veliki pritisak bilo bi kontraproduktivno", uveren je evropski komesar za proširenje. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Han je izrazio nadu da će dogovor o telekomunikacijama uneti novu dinamiku. Vezano za rusku podršku Republici Srpskoj, Han je istakao da se ne sme potpceniti ovaj problem, i dodao da je EU na referendum reagovala veoma mirno kako ne bi dalje podstakla tenzije, a imajući u vidu da je finansijska pomoć Moskve ograničena.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.