Vučić od ponedeljka u dvodnevnoj poseti Kazahstanu
Foto: Fonet

poseta na vrhu

Vučić od ponedeljka u dvodnevnoj poseti Kazahstanu

Domaćini su, povodom Vučićeve posete, prema istim izvorima, planirali da jednoj ulici u Astani daju ime našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle
Objavljeno: 12:39h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić od ponedeljka će boraviti u dvodnevnoj poseti Kazahstanu, gde će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima i vodećim poslovnim ljudima te zemlje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Vučić će u Astani, u odvojenim susretima, razgovarati sa kazahstanskim državnim vrhom - sa predsednikom Nursultanom Nazarbajevim, premijerom Bakitžanom Abdirovičem Sagintajevim, te sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Nurlanom Zajrulajevičem Nigmatulinom. On će takođe prisustvovati i Biznis forumu, i imati prilike da razgovara sa vodećim poslovnim ljudima Kazahstana. U Astani je u toku izložba „Ekspo 2017“, koju bi predsednik vlade takođe mogao da obiđe. Domaćini su, povodom Vučićeve posete, prema istim izvorima, planirali da jednoj ulici u Astani daju ime našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle. Ipak, u centru pažnje biće ekonomija, kao i pitanje izvoza "srpskog fijata" na tržište Evroazijske ekonomske unije. Predsednik Kazahstana je, tokom posete Beogradu, avgusta prošle godine, dao garancije da će jedan kontingent automobila Fijat proizvedenih u Srbiji biti uvezen bez carina, kao i da će podržati povlašćeni uvoz Fijata u Evroazijsku ekonomsku uniju.

foto: Stefan Jokić

Takođe je najavio da će Kazahstan podržati uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Srbijom. Nazarbajev je tom prilikom u više navrata podvukao da je Srbija važan partner njegove zemlje u Evropi, ali da još nisu iskorišćene sve, inače velike, mogućnosti za ekonomsku saradnju. On je tada naveo i da u Kazahstanu posluje 15 kompanija sa srpskim kapitalom i da njegova zemlja računa na dolazak novih kompanija iz Srbije, posebno angažovanih na izgradnji infrastrukture. Tokom posete Nazarbajeva Beogradu održano je i prvo zasedanje Međuvladine srpsko - kazahstanske komisije. Robna razmena Srbije i Kazahstana u 2015. godini iznosila je svega 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara. U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok Srbija iz Kazahstana uvozi najviše energente, naftu i mineralna ulja.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.