SRBI SU ZAVISNI OD AUTOKRATA: Da li nam je bilo bolje kad nam je bilo gore? (FOTO)
Foto: Profimedia

pamtimo kao zlatne ribice!

SRBI SU ZAVISNI OD AUTOKRATA: Da li nam je bilo bolje kad nam je bilo gore? (FOTO)

Iako se većina političkih partija trudi da socijalizam ostavi na smetlištu istorije, građani su i dalje melanholični po tom pitanju...
Objavljeno:

Stanovništvo pravne naslednice naše drage Jugoslavije iskazalo je zabrinjavajuću dozu mazohizma i poražavajuće sklonosti da joj bude gore. Ako je to ikako moguće.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U čemu je fora?

Nije stvar samo u jugonostalgiji jer se ovaj fenomen nalazi i u drugim postkomunističnim zemljama gde stanovništvo bolesno pati za diktaturom. Možda je u pitanju "Stokholmski sindrom"?

foto: Profimedia

Po iskusnom, ali i bajkovitom predanju starijih, uvereni smo da se pre dobro živelo. A što? Jer su tada dobijali platu na vreme? Nije to dobro, to je bolje nego danas.

foto: Profimedia

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Ove kašice su pune PESTICIDA, HITNO se POVLAČE sa TRŽIŠTA!

Znamo da je srednji stalež uvek bio "vezivno tkivo" svakog društva. Mi zapravo uvek i govorimo o srednjem sloju stanovništva. Siromašni su uvek siromašni, a bogati pretežno ostaju bogati. Srednji sloj nažalost kao da je izvukao najkraću slamku na životnoj lutriji.

Ljudi tvrde kako su u eri Slobodana Miloševića imali više para, radnih mesta i da su generalno živeli bolje. Ne čudi jer se socijalizam rukovodi mantrom da "svako selo mora da ima svoju fabriku". Mi smo te fabrike "spalili" jer nam se nisu sviđale, šta sad hoćemo? Čemu suze?

foto: Profimedia

U to vreme radnici su bar nešto proizvodili, ali šta ćemo sa stranim kreditima, nameštaljkama i zamagljenim socijalnim mirom? Rušili smo nešto što sada pravimo od blata.

Mnogi se možda plaše da će upravo zbog ovih razloga, Sloba biti rehabilitovan, a ne shvataju da već jeste. Samo se sada zove Ivica Dačić i popularniji je nego ikad, sa obe strane zamišljene političke barikade...

Srbi i dalje ne mogu da prebole druga Tita. Nema razloga da ponavljamo, šta je tu valjalo, a šta ne.

foto: Fonet

Naše društvo još uvek nije prošlo katarzu niti se oslobodilo kulta ličnosti.

foto: AP

Sadašnjost je najgora, pa se uvek sa setom sećamo ranijih vremena. Patimo, prisećamo se, čeznemo. Zašto ponavljamo iste greške i zašto opet pravimo kult ličnosti. Opet biramo cenzuru medija, istu bagru i repove iz prošlih vlada. Koji nam je? Možda smo mazohisti, željni da nas neko kontroliše i upravlja nama? Volimo da budemo vođeni, volimo da budemo ovce.. Lakše je, imaćemo posle koga da pljujemo, nismo mi krivi.

U medijima se odvija prava dramaturgija. Iste ustaljene fraze, a i faze. Svi znaju, svi ćute. Ko je poverovao u prosvećenost vođe koji može da "žmuri" kada mu se ministri nalupetavaju raznim "vazduplohovima"?

Nije valjalo, promenil smo. Opet nije valjalo, vratili smo se nazad. Tražili ste - gledajte.

(J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.