Izveštaj EK: Rešiti pravni status Tanjuga!
Foto: Fonet

Evropska komisija upozorava

Izveštaj EK: Rešiti pravni status Tanjuga!

Evropska komisija navodi da je Srbija postigla određeni nivo pripreme u oblasti slobode izražavanja, ali i konstatuje da u poslednjih godinu na tom planu nije zabeležen nikakav napredak
Objavljeno: 09:00h

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU navela da u poslednjih godinu dana nije postignut nikakav napredak u oblasti slobode izražavanja. Komisija navodi da pravni status agencije Tanjug mora da se razjasni, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) učini operativnim u punoj meri.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Evropska komisija nvodi da je Srbija postigla određeni nivo pripreme u oblasti slobode izražavanja, ali i konstatuje da u poslednjih godinu na tom planu nije zabeležen nikakav napredak.

Da bi se uklonili nedostaci u sektoru slobode izražavanja, Srbija u narednom periodu treba posebno da se fokusira na stvaranje okruženja u kome će se sloboda izražavanja iskazivati bez prepreka, pretnji, fizičkih napada, podsticanja na nasilje i u kome će slučajeve narušavanja privatnosti novinara i blogera rešavati pravosudni organi, a ti slučajevi biti javno osuđeni navodi se u izveštaju.

foto: Zorana Jevtić

U delu izveštaja o poglavlju 10 u pregovorima o članstvu u EU, koje se odnosi na informaciono društvo i medije, navodi se i da pravni status novinske agencija Tanjug i njenog finansiranja mora da se razjasni i dovede u sklad sa postojećim zakonima.

Upozorava se i da REM radi sa samo šest umesto devet članova i da parlament treba da odobri novi statut i poslovnik REM u skladu sa zakonom o elektronskim medijima.

Ocenjuje da REM i dalje nema nezavisnost potebnu za praćenje elektronskih medija sa ciljem da se osigura da ispunjavaju programske obaveze.

Kada je u pitanju finansiranje medija, ističe se da Srbija treba da obezbedi finansiranje javnih servisa i podrži ih da rade u javnom interesu, kao i da obezbedi sredstva države za kofinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu u skladu sa važećim propisima.

Ističe se da trenutno privremeno rešenje za finansiranje javnih servisa za posledicu ima neizvesnost oko uređivačke nezavisnosti i stabilnog finansiranja Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Evropska komisija ukazuje da se zakoni o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim servisima ne primenjuju punoj meri.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.