Poslanici danas o zakonu o muzejskoj delatnosti: Ministar Dmitrović pročitao izmene
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

zasedanje

Poslanici danas o zakonu o muzejskoj delatnosti: Ministar Dmitrović pročitao izmene

Na početku sednice iskoristili su svoje pravo da zatraže objašnjenja i obrazloženja od nadležnih institucija

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su zasedanje, a na dnevnom redu danas su izmene Zakona o muzejskoj delatnosti u članu koji se odnosi na izbor direktora i vršioca dužnosti direktora muzeja.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović pročitao je izmene kojima je predvidjeno da direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja može biti osoba koja "ispunjava uslove utvrdjene odredbama zakona kojima se uredjuje oblast kulture".

Dmitrović je takodje naveo da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, a nije dalje objašnjavao šta predložene izmene znače.

Prethodno su na početku sednice iskoristili svoje pravo da zatraže objašnjenja i obrazloženja od nadležnih institucija.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić rekao je da Srbiju na proleće čekaju izbori, da je počela primena svega što dogovoreno na medjustranačkom dijalogu i pitao da li će doći do izmene izbornog zakonodavstva.

"Ako će se menjati zakoni, kao što smo prošle godine smanjili cenzus i podigli procenat manje zastupljenog pola u skupštini, smatramo da izmene sada treba da idu u smeru prava osoba sa invaliditetom", rekao je poslanik.

Djordje Milićević iz SPS-a kratko je odgovorio Krkobabiću da deo medjustranačkog dijaloga bez posrednika stranaca još nije završen i da će taj sporazum tek biti potpisan, tako da će izmena zakona svakako biti.

On je pitao Vladu šta se očekuje od samita čelnika EU u Sloveniji i da li se očekuje objektivnije sagleda "pritisak na Srbiju iz celog regiona".

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" Milija Miletić nije postavio nikakva pitanja, već je zahvalio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na svemu što čini za poljoprivrednike, a ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru pružio je podršku za vakcinaciju.

Marija Jevdjić iz Jedinstvene Srbije pitala je ministra zdravlja da li postoji mogućnost za pomoć parovima koji zbog sekundarnog steriliteta ne mogu da prošire porodicu a žele.

Uglješa Mrdić sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" zatražio je da institucije ispitaju kako kaže "sve malverzacije Dragana Djilasa i kako je oteo 619 miliona evra", kao i "račune u Mauricijusu, Švajcarskoj i drugim egzotičnim zemljama, koliko je uzeo novca u aferi Most na adi i podzemnim kontejnerima".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.