DVE NAJVEĆE SILE NA SRPSKOJ GRANICI! Rusi i NATO oči u oči!
Foto: Profimedia

vrelo!

DVE NAJVEĆE SILE NA SRPSKOJ GRANICI! Rusi i NATO oči u oči!

Ruski piloti i NATO demineri i sutra i prekosutra biće na svega 400 kilometara udaljenosti - na vojnim vežbama koje se održavaju u Srbiji i Crnoj Gori
Objavljeno:

To je, naime, razdaljina između poligona Pasuljanske livade kod Jagodine, gde će biti najpre održana uvežbavanja srpske, ruske i beloruske vojske, i crnogorske opštine Danilovgrad, gde se održava deo vežbi pripadnika vojski država NATO i partnerskih zemalja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na pitanje da li je ovo još jedna geopolitička igra u koju je Balkan uvučen i koje mogu biti njene posledice, odgovara Zoran Dragišić sa Fakulteta Bezbednosti.

- NATO i Rusija imaju na drugim mestima snage koje se nalaze i na manjoj udaljenosti, kao na primer u pribaltičkom pojasu. Uostalom, obe vežbe su zakazane odavno, ova u Crnoj Gori pre dve godine. Ne bi trebalo pridavati velikog značaja ovoj koincidenciji.

MOJ BRAT I JA SMO GLADNI! Nikad neću zaboraviti te tužne oči koje koje me gledaju i mole!

- U ovim stvarima nema slučajnosti. Politika nesvrstanosti kojoj težimo vrlo je teška na duži rok, a trenutno stanje u međunarodnim odnosima je takvo da morate da se opredelite. Ove godine to predstavlja pogotovo veliki problem.

Maja Bjeloš, istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, smatra da NATO vežba u Crnoj Gori, između ostalog, treba i da pošalje jasnu poruku srpskom političkom rukovodstvu.

- U ovim stvarima nema slučajnosti. Politika nesvrstanosti kojoj težimo vrlo je teška na duži rok, a trenutno stanje u međunarodnim odnosima je takvo da morate da se opredelite. Ove godine to predstavlja pogotovo veliki problem. Ipak, građani nisu upućeni u to da je Srbija u prethodnom periodu imala samo tri zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i ovo je četvrta, dok je sa državama članicama NATO održala čak 36! To mnogo govori o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije, mada se čini da premijer Vučić i predsednik Nikolić imaju različito mišljenje o tom kursu. To da li će se na Balkanu povlačiti ove linije razdvajanja između NATO i Rusije zavisiće pre svega od dalje spoljne politike - kaže Bjeloš.

Vežbe Vojske Crne Gore i NATO članica i njihovih partnera biće usmerene na "upravljanja posledicama vanrednih situacija" i u njima učestvuju tehničari bez oružja.

Vežba "Crna Gora 2016" otpočela je u ponedeljak i trajaće do petka, a u njoj učestvuje oko 570 vojnika iz 26 država NATO i partnerskih zemalja. Ovo je, inače, prva ovakva vežba u Crnoj Gori.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.