POSLANICI SKUPŠTINE NASTAVIĆE RAZMATRANJE PREDLOGA: Toskić ponovo viceguvernerka?
Skupština Srbije, Foto: Printscreen/RTS

dnevni red

POSLANICI SKUPŠTINE NASTAVIĆE RAZMATRANJE PREDLOGA: Toskić ponovo viceguvernerka?

Na dnevnom redu je i razmatranje amandmana na Predlog zakona o zaštiti potrošača, a iz Vlade Srbije je saopšteno da su prihvaćena četiri amandmana na taj zakonski predlog.

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad razmatranjem predloga iz kabineta guvernera Narodne banke Srbije da se viceguvernerka Ana Toskić ponovo izabere na tu funkciju, jer joj sadašnji mandat ističe 25. septembra, kao i predlozima za promenu članova u skupštinskim odborima sa liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Na dnevnom redu je i razmatranje amandmana na Predlog zakona o zaštiti potrošača, a iz Vlade Srbije je saopšteno da su prihvaćena četiri amandmana na taj zakonski predlog.

Ministarka trgovine, turizma i telekominikacija Tatjana Matić izjavila je da se novim zakonom o zaštiti potrošača nude nova rešenja koja će omogućiti potrošačima da ostvare svoja prava što efikasnije, uz što manje troškova i garantuje se njihov visok nivo zaštite.

Zakon donosi čitan niz novih rešenja i mera kojima će se biti regulisana prava i obaveza svih potrošača, ali i rad trgovaca, rekla je Matić u Skupštini Srbije u utorak.

U Predlogu zakona se navodi da su osnovna prava potrošača pravo na zadovoljavanje osnovnih potreba, bezbednost ili zaštita od roba i usluga koje su opasne po zdravlje i život, obaveštenost, izbor, zastupljenost interesa potrošača u donošenju i sprovođenju politike zaštite potrošača, pravnu zaštitu, edukaciju, zdravu i održivu životnu sredinu.

Postojeći Zakon o zaštiti potrošača je predstavljao značajan pomak i obezbeđivao je visok nivo zaštite potrošača, ali je u praksi pokazao nedostatke i nemogućnost funkcionalnog institucionalnog okvira za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova.

Ne postoji precizan broj potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, postojećim zakonom nije postojajala dovoljna zaštita putnika/potrošača u oblasti turizma, nije bilo efektivne kazne koja ima odvraćajuće dejstvo.

Bilo je potrebno uvesti i viši nivo odgovornosti i javnosti u radu udruženja i saveza udruženja za zaštitu potrošača.

Još jedan razlog za donošenje novog zakona je i neusklađenost potrošačkog prava Srbije sa novim propisima Evropske unije o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koji potrošačima donose veću zaštitu.

Prema predlogu, zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a primenjuje se po isteku tri meseca od dana stupanja na snagu, osim pojedinih odredbi koje se primenjuju po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu zakona.

Poslanici su u sredu obavili zajednički načelni pretres o Predlogu sporazuma između vlada Srbije i Maroka o saradnji u oblasti odbrane, potom Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma sa Rusijom o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Banke saveta Evrope i Srbije za projektni zajam - Studentsko stanovanje.

Poslanici su razmotrili i Predlog zakona o potvrđivanju amandmana na Montrealski protokol o susptancama koje oštećuju ozonski omotač, sporazum sa Vladom Nemačke o saradnji u oblasti odbrane, kao i predlog sporazuma sa Ukrajinom o ukidanju viza za njihove državljane.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.