Dačić danas sa Vučićem o međupartijskom dijalogu
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

važna pitanja

Dačić danas sa Vučićem o međupartijskom dijalogu

Dačić je ocenio da "drugi kolosek" dijaloga vlasti i opozicije znatno kasni za "prvim kolosekom", koji se vodi bez evroparlamentaraca

Objavljeno:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je za RTS da će danas razgovarati sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem o međupartijskom dijalogu, kako bi se razmotrila dalja dinamika rada razgovora koji se sa delom opozicionih partija vodi na "prvom koloseku" bez predstavnika Evropskog parlamenta.

Dačić je ocenio da "drugi kolosek" dijaloga vlasti i opozicije znatno kasni za "prvim kolosekom", koji se vodi bez evroparlamentaraca.

"U dijalogu na 'prvom koloseku' ima pomaka, zadovoljan sam", rekao je Dačić i podsetio na ključne teme razgovora.

"Pitanje te izborne regulative u smislu biračkog spiska, mogućnosti da se zaista proverava, da neko ne misli da ima tu nekih prevara, pričali smo i o cenzusu od tri odsto, zainteresovani su da li će se vraćati na pet odsto, neće, ostaće na tri odsto", rekao je Dačić i dodao da je atmosfera bila konstruktivna.

Kada je reč o "prvom koloseku", istakao je da su "praktično pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora", ali i da tek treba da se razmotri kada će biti novi sastanak sa Vučićem na kom bi se razmotrilo šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka.

Prema njegovim rečima, predstavnici EP najavili su da će oko 1. septembra poslati tekst sa svojim predlozima, a o tom tekstu će se raspravljati 17. i 18. septembra kada se dijalog nastavlja.

"Postoji načelno opredeljenje da se dijalozi na oba koloseka završe do šest meseci pred parlamentarne izbore, što je oko početka oktobra", istakao je Dačić.

Uz ocenu da "drugi kolosek" znatno kasni za "prvim", Dačić je rekao i da je teško da će predstavnici Evropskog parlameta stići da do 1. septembra pošalju svoj tekst predloga.

Očekuje da se predstavnici opozicije koji učestvuju u dijalogu na "drugom koloseku" zatim izjasne u odnosu na tekst koji dostave evroparlamentarci.

"Neki predlozi koje su dali su nerealni i neodrživi, sumnjam da će biti zadovoljni", rekao je Dačić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.