Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ali i Republike Srpske u okviru BiH
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug printscreen

sastanak

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ali i Republike Srpske u okviru BiH

"Zašto da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok", upitao je Vučić

Objavljeno: 14:25h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd podržava teritorijalni integritet BiH ali i Republike Srpske (RS) u okviru BiH, kao i sva prava i obaveze koje RS ima po Dejtonskom sporazumu.

Komentarišući odluku doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o zabrani negiranja "genocida" u Srebrenici, Vučić je posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske (RS) u Beogradu rekao da su za Srbiju prihvatljive samo odluke oko kojih su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH.

"Donošenje oktroisanih odluka nije dobro za demokratski politički sistem. Ne verujem da će bilo ko dalje krenuti u dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja iz 1997. godine. Ne pada nam ni napamet da učestvujemo u nelegalnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti u RS ili u legitimizaciji oktroisanih odluka", kazao je predsednik Srbije. Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije pre toga bilo "oktroisanih odluka".

"Zašto da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok", upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima. Naveo je i da je novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita sreo "mnogo puta" i da sa njim ima "veoma korektne lične odnose" ali i dodao da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.