VUČIĆ: SUTRA ĆE SE ZNATI NOVO IME ZA ''MINI ŠENGEN''! Očekujte tri promene u REGIONU
Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia

PREDSEDNIK IZJAVIO

VUČIĆ: SUTRA ĆE SE ZNATI NOVO IME ZA ''MINI ŠENGEN''! Očekujte tri promene u REGIONU

Mnogo je važnija suština od imena inicijative, a to su tri sporauzma

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Skoplju da će sutra biti obelodanjeno novo ime regionalne inicijative koja je do sada bila poznata kao "Mini Šengen", ali da je još važnije da će biti potpisana tri sporazuma koji će doneti promene na bolje u regionu.

"Za nas je veoma vazna poseta Skoplju i odnosi koje imamo, kako bilarterano sa Severnom Makedonijom, tako i odnosi sa Skopljem i Tiranom i dalje unapređivanje u planovima programima i idejima i razvoju inicijative Mini Šegngen. Sutra ćete saznati pravo ime ove inicijative i kako će se nazivati u budućnosti", rekao je Vučić novinarima nakon što je doputovao u dvodnevnu posetu Skoplju gde će se sastati sa Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative Mini Šengen i učestovati sutra na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji privrednih komora tri zemlje.

Kako je rekao, mnogo je važnija suština od imena inicijative, a to su tri sporauzma - za dalje ukidanje barijera i ubrzanje dobara i usluga tri zemlje, zatim drugi sporazum za zajedničku prevenciju, delovanje i pomoć i podršku u prirodnim katastrofama, kao i treći za ukiranje radnihi dozvola kako bi se naprarvilo slobodno tržište rada na tetioriji tri zmelje.

Vučić je kazao da su već vođeni razgovori o tome da se naprave elektronske personalizovane karitce za građane iz tri zemlje, koje bi radile preko mobilne aplikcije, koje bi omogućavale razne pogodnosti.

To bi bilo, dodao je, urađeno u dogovoru sa kopmpanijama, da ljudi kada dolaze u Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, imaju popuste na kartama za prevoz, u hotelima, restoranima. . .

Videćemo kolio će to biti, pet ili 10 odsto, dodao je predsednik Srbije.

"Zzelimo da napravimo brze trake. Kada proširimo prelaze Preševo i Tabanovce, kao i druge prelaze, postojaće brze trake za prolaz kamiona, ali i automobila, koji će moći da prođu brže nego neka druga vozila. Time kreiramo drugačiju budućnost".

Vučić je poručio da će to i politički da doprinese daljem učvršćivanju mira i bližoj saradnji između naroda i doprineće stabilnosti u budućnosti za ceo region.

"Ideja je da zajednički napravimo planove za zelenu agendu, kao i da privučemo zajednički što više investitora", naglasio je Vučić.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.