Na današnji dan je oslobođen Beograd: Prestonica se vraća u 1944. godinu, a evo šta ćete sve moći da vidite u gradu! (FOTO)
Foto: Wkipedia / Свифт

Niz manifestacija

Na današnji dan je oslobođen Beograd: Prestonica se vraća u 1944. godinu, a evo šta ćete sve moći da vidite u gradu! (FOTO)

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” 1944. godine
Objavljeno: 11:58h

Pre tačno 72 godine tadašnja Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i Crvena armija oslobodile su Beograd, okupacije nemačke vojske. Akcija " Beogradska operacija" u kojoj je učestvovalo ukupno osam partizanskih divizija pod komandom generala Peka Dapčevića i vojne snage bivšeg SSSR-a trajala je osam dana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Postavljanje tadašnje jugoslovenske zastave s petokrakom na vrh palate Albanija, jedini gradski oblakoder, u kome su se prema sećanju neposrednih učesnika borbi nalazila tri nemačka mitraljeska gnezda, značilo je konačni slom okupacionih snaga u Beogradu.

Povodom toga, danas će se u srpskoj prestonicic održati više manifestacija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a ministar za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, predvodiće državnu ceremoniju u okviru spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” 1944. godine.

foto: Beoinfo

Memorijalni defile zakazan u 12 časova, i kretaće se od „Londona“ do Palate „Albanija“. Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

U defileu od „Londona“ do Palate „Albanija“ učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14 časova.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15 sati ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina a bivša Pohorska ulica će nositi ime ulica generala Ždanova.

foto: Beoinfo

Nastavak programa zakazan je za 16.30 časova na Trgu republike gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihajlovoj ulici. Na Trgu republike biće izloženo oružje koje je korišćeno od strane pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, u 20 časova. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici verskih zajednica kao i javnog, kulturnog i društvenog života.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.