ZAVRŠEN SASTANAK DELEGACIJE RS SA PREDSEDNIKOM SRBIJE! VUČIĆ: "Ovo nisu laki dani za SRPSKI NAROD!" (FOTO)
Sastanak delegacije RS sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Foto: Tanjug

održan sastanak

ZAVRŠEN SASTANAK DELEGACIJE RS SA PREDSEDNIKOM SRBIJE! VUČIĆ: "Ovo nisu laki dani za SRPSKI NAROD!" (FOTO)

RS ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH

Objavljeno:

Danas se održava sastanak u zgradi Generalnog sekretarijata, gde se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam goste i sa situacijom na KiM i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda a da niko na to ne reaguje - rekao je predsednik na početku obraćanja.

- Srbija će tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH - dodao je predsednik.

Političari iz Republike Srpske, kako na vlasti tako i u opoziciji, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića diplomatsku i pravnu zaštitu i pomoć kako bi se sprečila kriza koja bi mogla nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti, visoki predstavnik Kristijan Šmit.

RS ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

Sastanak delegacije RS sa predsednikom Aleksandrom Vučićem
Sastanak delegacije RS sa predsednikom Aleksandrom Vučićemfoto: Tanjug

U delegaciji Republike Srpske biće i premijer Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predstavnici parlamentarnih stranaka.

Posle sastanka Cvijanovićeva, Dodik i Vučić daju izjave medijima.

Milorad Dodik je rekao da je sastanak u Beogradu prilika da zvaničnici Republike Srpske upoznaju rukovodstvo Srbije na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Istakao je i da činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika, govori o tome da on i ne treba da postoji.

Željka Cvijanović je naglasila da Republika Srpska očekuje da u svojoj borbi za pravdu dobije podršku Srbije.

- Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva teška iskušenja koja ima, ali isto tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj - istakla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Bonus video:

08:40

MISLIO JE DA ĆE UMRETI, NISAM SMELA DA MU DOPUSTIM DA ZASPI: Jelena je HEROJSKI spasila život Nenadu

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.