Šabić o Savamali: Ime tužioca još tajna, tužilaštvo prepakovalo datum!
Foto: Zoran Mrđa

Zona sumraka

Šabić o Savamali: Ime tužioca još tajna, tužilaštvo prepakovalo datum!

Još uvek se ništa ne zna o procesuiranju odgovornih za aferu rušenja objekata u "Savamali"
Objavljeno:

Poverenik Rodoljub Šabić kaže da informacije o tužiocu u slučaju Savamala nisu stigle na odredište, ali i da je na obaveštenju Tužilaštva pisan raniji datum.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Šabić je na blogu B92 objavio da je Više tužilaštvo reagovalo na njegovo obavezujuće rešenje tek nakon njegovog otvorenog pisma Republičkom javnom tužilaštvu, ali i da se tu javio problem - navedeno je da je obaveštenje "poslato pre dva dana" iako poštanski žig demantuje tu tvrdnju.

"' I već isto popodne - "efekat"! Više tužilaštvo dalo je javno saopštenje da je dostavilo tražiocu informacije i da je o tome obavestilo Poverenika. I to, zamislite, "još pre dva dana", 27. 09! 'Obaveštenje' je stiglo na adresu Poverenika sutradan, 30. 09. Kratko, šturo, svodilo se na to da su "informacije dostavljene tražiocu". Na obaveštenju jeste bio stavljen datum 27. 09., ali je bilo očigledno da nije poslano tada, već 29. 09., što je nedvosmisleno potvrđivao poštanski žig na pošiljci. Radilo se dakle o antedatiranju", navodi Šabić. Kako Šabić ističe, to što se državni organ služi antedatiranjem nije "nimalo lepo", ali to nije najgore u celoj priči. Ispostavilo se da tražene informacije uopšte nisu dostavljene građaninu koji ih je tražio. "Tražilac informacija obavestio je već 30. 09. Poverenika da nije dobio nikakve informacije. Isto to učinio je i nekoliko dana kasnije, 03.10., naglasivši pritom da je čak i lično odlazio u poštu i da je tamo dobio informaciju da nema nikakvog obaveštenja za njega iz Višeg javnog tužilaštva", navodi Šabić. Isti građanin je ubrzo podneo Višem javnom tužilaštvu novi zahtev za pristup informacijama, ovog puta sa upitom: "Koje lice, imenom i prezimenom je potpisalo lažno saopštenje Višeg javnog tužilaštva?" "Pitanje koje je postavio prosto nameće i pitanje - neće valjda i ove informacije tužilaštvo oceniti kao "tajnu"? I još jedno, mnogo važnije - kada će konačno prestati neprihvatljivo, besmisleno zamajavanje javnosti čiji jedini izvesni efekat je šteta po ugled i autoritet i tužilaštva i države?", pita Šabić.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.