IZVINJAVAM SE SRBIJI ZA BOMBARDOVANJE 1999. GODINE! Predsednik Češke napravio gest za ISTORIJU
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram

ceremonija

IZVINJAVAM SE SRBIJI ZA BOMBARDOVANJE 1999. GODINE! Predsednik Češke napravio gest za ISTORIJU

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Objavljeno: 13:15h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u Pragu zvaničnu posetu Češkoj.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja i sastanak.

Miloš Zeman rekao je da su razgovarali o tradicionalnom srpsko-češkom prijateljstvu.

- Srbija nam je izrazila podršku, a mi smo je bombardovali. Odmah da kažem da se izvinjavam za bombardovanje SRJ. Bila je to greška. Ja bih kao čovek zamolio srpski narod da nam oprosti. Sve vreme me je to mučilo - kazao je Zeman.

Predsednik Srbije rekao je da zna u današnje vreme nije popularno govoriti o iskrenom prijateljstvo.

- Živimo suviše brže živote, ali ono što sam danas doživeo u Pragu, gostoprimstvo koje je Srbija videla je nešto što me je duboko dirnulo, kao i predsednika Zemana, hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome - rekao je Vučić i napomenuo ugled koji Zeman ima u svetu.

- Hoću da mu se zahvalim za divne reči i mogu da kažem da će Srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, već i bratski narod.

- Ja sam poznat kao čovek koji se ne dodvorava nikome, neko sam ko ume ovakve stvari da poštuje, srpski narod neće zaboraviti ove reči, jer ono što je on danas igovorio oko bobardovanja Srbije niko nije izgovorio. Zahvalnost na tome nikada neće prestati - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je otkrio da će Zeman pre kraja godine posetiti Srbiju.

Vučić je rekao da će se danas i sutra vodiit razgovori sa mnogim kompanijama, poput Škode.

- Naš ekonomski razvoj i saradnja su sve veći i veći. Osmi trgovinski razvoj Srbije jeste Češka, a ako se ostvari sve o čemu smo danas pričali može doći i na peto ili šesto mesto. Mnogo kompanije na teritoriji Srbije ima koje su Češke, dakle, sa svima njima ćemo razgovarati i omogućiti najbolje uslove za saradnju sa Srbijom.

- Omogućićemo najbolje uslove za saradnju. U ovoj godini, u prva tri meseca imamo rast trgovinske razmene od 18,5 odsto. Ako tako budemo nastavili, u narednih nekoliko godina možemo da dođemo do dve milijarde trgovinske razmene.

Napomenuo je da je Srbija uz Litvaniju bila zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi.

U ovom, "ne tako lakom poslu", kazao je Vučić, ulogu će imati i češke kompanije.

- Prihvatili smo ideju češkog ministarstva da dobijemo dodatnu obuku za poresku politiku - rekao je Vučić.

- Za mene je to dodatna obaveza da se borim za srpsko - češko prijateljstvo - dodao je Vučić.

Istakao je zahvalnost na ordenu koji je deobio od Zemana, i rekao da rozeta za njega znači "veliku čast".

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava", a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020) Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinjski...

Sastanak Vučića i Zemana u četiri oka

Održan je sastanak predsednika u četiri oka. Dvojica predsednika razmenila su mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predseenika. Po završetku sastanka Zeman Vučić, plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Češke i Srbije. Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana. Predsednik Češke će zatim organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića. Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina. Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.