Kako je propao DS rock`n`roll? Zašto su demokrate prsle načisto?
Foto: Profimedia, Fonet, Stefan Jokić, Beta

na sledećim izborima - cenzus

Kako je propao DS rock`n`roll? Zašto su demokrate prsle načisto?

Ova stranka do sada je imala 6 predsednika, a trenutno se nalazi u jednoj od najtežih pozicija od formiranja
Objavljeno: 14:27h

Nakon poslednjih izbora u Demokratskoj stranci i povlačenja iz politike dojučerašnjih funkcionera ove partije, poput Bojana Pajtića, nastavljen je proces urušavanja ove nekad najveće stranke u našoj zemlji, koja je dostigla svoj zenit naposredno nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ova partija do sada je imala 6 lidera, a trenutno se nalazi u jednoj od najtežih pozicija od osnivanja. Aktuelni predsednik Dragan Šutanovac imaće pune ruke posla i gotovo nemoguću misiju da povrati snagu i kredibilitet "žuto-plavih".

Najveći problem predstavljaće mu činjenica da do kraja nisu istražene afere za koje su ga optuživali politički protivnici, od kojih je najveća afera "pašnjak". Podsetimo, bivši ministar optužen je da Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio vlasništvo nad stanom u luksuznom stambeno-poslovnom objektu u Skerlićevoj ulici na Vračaru.

Demokratska stranka postoji od 1919, a obnovljena je 1990. zahvaljujući grupi srpskih vrhunskih intelektualaca, dok je za lidera izabran Dragoljub Mićunović.

foto: Zorana Jevtić

Na početku ova stranka je bila proglašena za "elitističku" i za partiju "iz kruga dvojke". Činili su je Borislav Pekić, Nikola Milošević, Vladeta Janković, Zoran Đinđić... Činilo se da taj sastav predstavlja neku vrstu političkog "drim tima" koji je hteo da se suprostavi tek nadolazećem Slobodanu Miloševiću.

Međutim, godinu dana kasnije dolazi do nesuglasica i prvog razlaza, a 1993. i do prvog većeg sukoba koji eskalira početkom 1994, kad na mesto predsednika DS dolazi Zoran Đinđić. Pod njegovim vođstvom ova stranka počinje da izlazi iz elitističkih krugova i radi na omasovljenju.

Ubrzo, tokom protesta zbog krađe na lokalnim izborima, ova stranka uz SPO postaje najveći neprijatelj režimu Miloševića. Narod počinje da upoznaje i da prihvata i ostale ljude koji su bili Đinđićevi najbliži saradnici - Zorana Živkovića, Slobodana Vuksanovića, Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.