Vladimir Kostić: SANU više ne želi da ćuti o memorandumu!
Foto: Nedeljnik

tRI DECENIJE OD VELIKOG SKANDALA

Vladimir Kostić: SANU više ne želi da ćuti o memorandumu!

Prošlo je 30 godina od političko-policijskog skandala slučaja Memorandum, a da SANU živi pod njegovom senkom, napadana i besprizivno osuđena kao vinovnik krvavog raspleta tokom raspada Jugoslavije, kao genocidni zatočnik najcrnjeg retrogradnog nacionalističkog zla
Objavljeno: 13:18h

U godini u kojoj obeležava 175 godina kontinuiteta, Srpska akademija nauka i umetnosti se nerado, ali i neizbežno suočava sajoš jednom godišnjicom - godišnjicom slučaja Memorandum.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prošlo je 30 godina od političko-policijskog skandala slučaja Memorandum, a da SANU živi pod njegovom senkom, napadana i besprizivno osuđena kao vinovnik krvavog raspleta tokom raspada Jugoslavije, kao genocidni zatočnik najcrnjeg retrogradnog nacionalističkog zla.

"Memorandum posmatram iz više uglova: kao korisnu lekciju u konstrukciji kolektivne krivice, kao nauk o metodologiji političkog obračuna u jednom specifično ideologiziranom društvu na zalasku, kao svedočanstvo o žestini jednopartijske reakcije na pokušaj da o realnosti koja je postojala i neko drugi da svoje mišljenje, kao delom i nusproizvod unutrašnjeg obračuna unutar jedne republičke oligarhije, ali i među partijskim oligarhijama postojećih republika, koje su sve polako shvatale da im je presvlačenje u kostim nacionalizma jedan od oblika preživljavanja" rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić u ekskluzivnom intervjuu, koji je objavljen u specijalnom dodatku, zajedničkom projektu Nedeljnika i SANU, posvećenom tridesetoj godišnjici afere Memorandum", a koji se na poklon dobija uz novi broj ovog magazina.

foto: Fonet

"Kada je slučaj Memorandum eksplodirao i munjevito, da budem za trenutak i sumnjičav, zastrašujuće koordinirano prebojio politički prostor zemlje koja više ne postoji, imao sam 33 godine, dvoje dece, neposredne pripreme za specijalizaciju neuropsihijatrije i neizvestan doktorat pred sobom.

Uz to, zašto da krijem, i izvesnu naviku, da ne kažem i socijalni trening, za nekritično verništvo - uopšteno, ne spadam u one koji ranije od drugih nazru obrise političkih i ideoloških zastranjivanja i, naravno, nisam zbog toga srećan. U tekstovima novina, televizijskim ili radio emisijama ni u naznakama nije objašnjavano kako je tekst ugledao svetlo dana - štaviše, sticao se utisak da je to SANU nekakvim marifetlucima pokušala da inače monolitnoj javnosti podmetne kukavičje jaje nacionalizma.

Međutim, čak i meni takvom izvesnu sumnju probudili su slučajni susreti sa osobama koje su se u javnosti obrušavale na Memorandum, da bi neoprezno priznavale da tekst koji su ritualno spaljivale nisu ni pročitale", rekao je Kostić.

foto: Zorana Jevtić

Neke senke Memoranduma pomaljaju se i danas. Osećamo obavezu da se 30 godina kasnije odredimo i pružimo objašnjenje prevashodno generacijama koje su rasle uz kanonade ruženja i denuncijacija, a bez mogućnosti da čuju i glas SANU, objasnio je Vladimir Kostić zašto su akademici posle trideset godina odlučili da demistifikuju ceo slučaj.

Pored ovog intervjua, u specijalu koji je objavljen na 40 strana, možete pročitati intervjue sa još četvoricom akademika, od kojih su dvojica direktni učesnici izrade teksta Memoranduma, uz nepoznata svedočenja, beleškeste, stenograme, integralne delove teksta koji nikada nije završen...

Memorandum je zaista opasna i teška hipoteka nametnuta SANU. Taj konstrukt krivice bez ostavljene mogućnosti za preispitivanje često se i nehotice pojavi u razgovorima sa kolegama ili političarima iz zemlje, okruženja i šireg inostranstva. Samo što većinu to više ne interesuje posebno, oni imaju aksiome sa brifovanja, pa im neki drugi stavovi i neke druge moguće istine deluju zamorno i suvišno. Nacrt teksta je preveden na više jezika, ali malo je onih koje interesuju. Trideset godina posle verujem da mogu da kažem da većina članova SANU tu hipoteku ne želi i ne može više da nosi", rekao je Kostić u ovom intervjuu.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.