Vučić traži od Hana da ukori Hrvatsku!
Foto: Aleksandar Koković

Poseta evropskog komesara

Vučić traži od Hana da ukori Hrvatsku!

Evropski komesar danas stiže u Beograd, a u subotu na sednici Vlade Srbije. Srbija očekuje da se zvaničnik EU izjasni o provokacijama Zagreba Od komesara za proširenje očekuje se i stav o hrvatskim ucenama na našem evropskom putu
Objavljeno: 08:42h

Srpski državni vrh tražiće od evropskog komesara Johanesa Hana, koji danas stiže u zvaničnu posetu Beogradu, da Brisel konačno otvori karte i odredi se prema poslednjim dešavanjima u regionu i provokacijama Hrvatske, pišu "Novosti".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako saznajemo, od Hana se očekuju konkretni odgovori na pitanja da li će vrh EU ukoriti Zagreb i da li će ucene komšija biti uvršćene u listu zahteva Brisela za napredak naše zemlje na evropskom putu.

Han, koji će sutra prisustvovati sednici Vlade Srbije, trebalo bi da predstavi ministrima ključne tačke ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije. U dokument, čija će konačna verzija biti objavljena krajem oktobra, kako tvrde diplomatski izvori, neće biti ugrađen zahtev Zagreba da Srbija ukine Zakon o univerzalnoj jurisdikciji u suđenjima za ratne zločine. Ne treba očekivati ni pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, već samo formulaciju da treba postepeno da usklađuje svoju spoljnu politiku s politikom EU.

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, uoči dolaska Hana, poručuje da Srbija želi mir i stabilnost, ali i da od EU očekuje jasan stav o svemu što se dešava u regionu:

- Sa Hanom će biti reči i o poglavljima 23 i 24, jer su za Srbiju vladavina prava i reforme u ovoj oblasti važan korak napred. Ali isto tako nam je važno i da uputimo poruku da je nemoguće, pa makar i od članica EU i njihovih predstavnika, da čujemo da su Srbi i Srbija šaka jada. EU mora da kaže šta je njen stav o Srbiji, kako hoće sa Srbijom dalje.

Na pitanje kako će se Han postaviti prema zahtevu iz Beograda da se u Hrvatskoj konačno prekine s negativnom politikom prema Srbiji, u Evropskoj komisiji su, za "Novosti", podsetili na nedavni odgovor predsednika Žan-Kloda Junkera na pismo premijera Vučića. Odgovor Junkera obležila su "opšta mesta" o pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.