DAČIĆ: Međustranački dijalog NIJE PUT DO VLASTI bez izbora!
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

VAŽNO

DAČIĆ: Međustranački dijalog NIJE PUT DO VLASTI bez izbora!

Niko ne može da razdvaja predsedničke i beogradske izbore, oni su redovni, a zakoni propisuju rokove.

Objavljeno:

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić smatra postoje neke stvari koje ne mogu biti predmet međustranačkog dijaloga, kao kada će i koji izbori biti održani, "jer zakon jasno definiše rokove".

"Niko ne može da razdvaja predsedničke i beogradske izbore, oni su redovni, a zakoni propisuju rokove. Što se tiće parlamentarnih, svaka vladajuća koalicija može, shodno političkom trenutku i interesima države, da proceni da li će skratiti mandat. Skraćivanje mandata videli smo kad su demokrate bile na vlasti, a važni funkcioneri te vlasti bili su Boris Tadić, Dragan Djilas i Vuk Jeremić", rekao je Dačić u intervjuu za Politiku.

Dačić podseća da je Tadić podneo ostavku na funkciju predsednika države godinu dana pre isteka mandata, samo zato da bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani istovremeno, "pravdajući to potrebom formiranja novog tima zbog reformi".

"Pa, čcekajte, kako je za one koji su u tome učestvovali sad najvažnije razdvojiti izbore? Dakle, postoje stvari koje uopšte nisu predmet razgovora. Razdvajanje nije tema”, rekao je on.

Cilj dijaloga je, ističe, poboljšanje izbornih uslova.

“Slušajući neke kad o tome govore, vidim da nemaju pojma o čemu pričaju, kao kad, na primer, govore o preporukama ODIHR-a o medijima, a od 29 preporuka, samo dve se odnose na to - da treba ojačati nezavisnost javnih servisa obezbeđivanjem dovoljnih i održivih finansijskih sredstava, što nije sporno. Druga preporuka kaže da bi uslovi za sve učesniki bili isti, mogao bi biti razmotren način regulisanja izveštavanja medijima o zvaničnicima koji su istovremeno i ucesnici izbora", naveo je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine je rekao i da mu je lider Dveri Boško Obradović, tražio sastanak.

"On je tražio razgovor o tome kad će početi dijalog. Neke od tih stranaka nisu htele da učestvuju u dijalogu, a sad govore o njemu. Ovde nije reč o dijalogi, već oni koji na njega gledaju kao na slamku spasa, koja će dovesti do formiranja prelazne vlade. Nema od toga ništa. Bilo bi krajnje vreme da se spuste na zemlju. Oni na želju vlasti, koja ima ogromnu podršku, da eliminiše sve primedbe na izborni tok, gledaju kao na neku slabost, što nema veze sa istinom, kazao je Dačić.

“Ponašaju se kao da imaju podršku najmanje 90 odsto, a u vrhu su najnepopularnijih političara. Pa, nikad nije bilo, kao sada, da je najpopularniji političar, s ogromnom podrškom i prednošću, onaj na vlasti, kao što je Vučić, iza njega sam ja. To je realnost koju oni ne mogu da prihvate, pa traže prečice", ocenio je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.