SNS U ŠAPCU IZDAO SAOPŠTENJE: Tiče se presude Ustavnog suda!
Tanjug/sns stranka, Foto: Tanjug

oglasili se

SNS U ŠAPCU IZDAO SAOPŠTENJE: Tiče se presude Ustavnog suda!

- Ovim je potvrđeno da je Srpska napredna stranka od početka bila u pravu kada smo iznosili kritike na račun ovakvog vida trošenja novca svih građana Šapca, zbog čega smo se krajem 2018. godine i obratili Ustavnom sudu Srbije - navodi se u saopštenju

Objavljeno:

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu pozdravio je danas presudu Ustavnog suda Srbije po kojoj su, kako navode, referendumi o trošenju novca od poreza na imovinu označeni kao protivustavni.

- Ovim je potvrđeno da je Srpska napredna stranka od početka bila u pravu kada smo iznosili kritike na račun ovakvog vida trošenja novca svih građana Šapca, zbog čega smo se krajem 2018. godine i obratili Ustavnom sudu Srbije - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ustavni sud je u presudi donetoj 31. decembra 2020. godine ustanovio da pravilnici koje je donosilo tadašnje Gradsko veće grada Šapca po Odluci o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Ujedno, Ustavni sud je kao protivustavno i protivzakonito ocenio i utvrđivanje spiska učesnika neposrednog izjašnjavanja o predlozima projekata mesnih zajednica, napominje SNS Šapca.

- Referendumi, odnosno neposredno izjašnjavanje građana o trošenju novca od poreza na imovinu, za Srpsku naprednu stranku od početka su bili problematični i na to smo konstantno ukazivali. Tadašnja gradska vlast koju je predvodio Nebojša Zelenović ovakav vid učestvovanja svojih sugrađana u procesu odlučivanja videla je kao revolucionaran i demokratski, a istina je da je to bio pokušaj tadašnje lokalne vlasti da obesmisle postojanje saveta mesnih zajednica. Uz ovo, referendum je, između ostalog, bio i diskriminatorski - ukazuje se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da su mogućnost da predlažu projekte od interesa za svoju zajednicu imali samo oni građani koji su platili porez.

- Na ovaj način diskriminisani su siromašni Šapčani. Uz ovo, dodatan problem bilo je i pravljenje posebnih spiskova glasača, odnosno prijavljivanje za takozvani referendum. Mnogi nisu bili obavešteni da moraju da se prijave kako bi glasali, pa smo imali situaciju da je u nekim mesnim zajednicama o projektima koji se tiču celokupne zajednice odlučilo jedva deset odsto stanovnika - ističe SNS Šapca.

Oni ocenjuju da je presudom Ustavnog suda Srbije nedvosmisleno utvrđeno da je prethodna vlast u Šapcu, koju je predvodio Nebojša Zelenović, radila protivustavno i protivzakonito.

- Preuzimanjem odgovornosti za Šabac, Srpska napredna stranka se obavezala da će interes građana biti na prvom mestu. U ovo spada i funkcionisanje mesnih zajednica koje će raditi isključivo u skladu sa zakonom. Saveti mesnih zajednica sami će odlučivati o trošenju sredstava i projektima na koje će biti utrošena sredstva za potrebe svih naših sugrađana - zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.