DAČIĆ IMAO SAMO REČI HVALE ZA NOVOG ŠEFA CIA-E, KOG JE BAJDEN POSTAVIO: Setio se i jednog TRENUTKA IZ PROŠLOSTI!
Dačić o Vilijamu Bernsu, Foto: Ana Paunković, Profimedia

ivica dačić otvoreno

DAČIĆ IMAO SAMO REČI HVALE ZA NOVOG ŠEFA CIA-E, KOG JE BAJDEN POSTAVIO: Setio se i jednog TRENUTKA IZ PROŠLOSTI!

- Bodrio nas je na putu ka EU, naglasio je Dačić....

Objavljeno:

Novi predsednik SAD Džozef Bajden počeo je da sklapa kockice u administraciji, a među najbližim saradnicima biće mu Vilijam Berns, koji će se naći na čelu CIA, a najverovatnije i Viktorija Nuland, kao zamenica državnog sekretara za politička pitanja, oboje stari znanci Srbije koji su se bavili Zapadnim Balkanom.

Doduše, za vreme Bila Klintona, Džordža Buša i Baraka Obame, koji su imali tvrđi stav po pitanju KiM od odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Diplomata Berns, bivši ambasador u Jordanu i Rusiji, sa stažom od 33 godine u Stejt departmentu, bio je gost u Beogradu 2012, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, a kasnije je govorio i da SAD podržavaju Briselski sporazum.

Njega je kao zamenika državnog sekretara primio tadašnji premijer Ivica Dačić, sada predsednik Skupštine, koji, za "Novosti", kaže da je u tim razgovorima bio veoma korektan:

- Pozvao me je telefon kada sam izabran za premijera da mi prenese čestitke Baraka Obame povodom izbora na mesto predsednika Vlade i poželeo nam uspeh. Kada sam kasnije bio u Vašingtonu, razgovarao sam sa njim i pružio nam je podršku na evropskom putu i podržao Briselski sporazum.

Berns je govorio da dijalog Beograda i Prištine treba da se nastavi, da su se odnosi SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina znatno popravili, da vojske dobro sarađuju...

Dobro nam je poznata i Viktorija Nuland, nekadašnja najbliža saradnica državnog sekretara Džona Kerija, tokom vladavine Baraka Obame. Bila je čest gost Beograda i Prištine, ali je njen glavni zadatak bio da "primiri Rusiju kao glavnog protivnika", a demonstrantima na Majdanu u Ukrajini je nosila slatkiše.

Isticala je da SAD podržavaju Srbiju na evropskom putu, insistirala na osnivanju Specijalnog suda za zločine na KiM, da Amerika ceni našu ulogu u regionu, ali da se zalažu za dijalog Beograda i Prištine. Sastajala se i sa predsednikom Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN kada je istakla da će Srbija imati sve više američkih investitora ako bude napredovala u reformama.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da su u pitanju tehnokrate koji ne mogu uticati, niti su ikada uticale na kurs politike, već samo na njenu implementaciju.

- SAD se tokom 2021, a možda i kasnije neće baviti mnogo nama, jer imaju mnogo svojih problema. Prepustiće pitanje o KiM Nemačkoj, ali ona nema takvu snagu kao SAD. Ukoliko i dođe kasnije do zaokreta u odnosu na Trampovu administraciju po pitanju Kosova, snage u svetu su se promenile i ima država na koje Srbija može da se osloni - naveo je Anđelković.

LAJČAK I RIKER O BALKANU

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u utorak u Briselu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom. Kako je poručio Lajčak, potvrđeno je obnovljeno partnerstvo EU i SAD na Zapadnom Balkanu i razmotrene su dalje aktivnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.