Irena Vujović: U poslednjih šest godina uloženo više od 400 miliona dinara u sisteme za odsumporavanje!
Ministarka Vujović, Foto: Youtube printscreen

bitno

Irena Vujović: U poslednjih šest godina uloženo više od 400 miliona dinara u sisteme za odsumporavanje!

"Za te velike projekte odvojena su značajna sredstva, a u poslednjih šest godina u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova uloženo je više od 400 miliona dinara", kazala je Vujović

Objavljeno:

Ministarstva za zaštitu životne sredine i rudarstva i energetike formiraće zajedničku radnu grupu koje će doprineti bližoj i operativnijoj saradnji po pitanju aktuelnih projekata ali i definisanju zajedničkih ciljeva u pogledu dostizanja EU standarda u oblasti zaštite životne sredine, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Vujović je za današnje "Večernje novosti" rekla da je, što se tiče unapredjenja zaštite životne sredine po pitanju EPS-a, prošle godine počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz Termoelektrane (TE) "Nikola Tesla A", a nedavno je položen kamen temeljac za izgradnju takvog postrojenja i u TE "Nikola Tesla B".

"Za te velike projekte odvojena su značajna sredstva, a u poslednjih šest godina u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova uloženo je više od 400 miliona dinara", kazala je Vujović.

Na pitanje šta će to ministarstvo konkretno da uradi da bi se rešio problem ogromnog zagadjenja vazduha u Srbiji, Vujović je rekla da "kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou, ali da se radi o višedecinijskom problemu".

"Ministarstvo će subvencionisati zamenu kotlarnica u školama, vrtićima i domovima zdravlja kako bi se omogućio prelazak na ekološki prihvatljive energente, a konkursi će se sprovoditi i preko jedinica lokalne samouprave. Gradjani će moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili kućne kotlarnice", kazala je Vujović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.