SDPS: Osuda skrnavljenja spomenika antifašistima
SDPS, Foto: Espreso

sramno

SDPS: Osuda skrnavljenja spomenika antifašistima

SDPS ističe da brojne ekstremno desničarske grupe vide priliku za građenje svog identiteta u napadima na tekovine antifašizma

Objavljeno:

Socijaldemokratska partija Srbije smatra da, kako su navelo, konstantno skrnavljenje spomenika antifašistima u Beogradu predstavlja čin vandalizma i otvorenog nasilja, koje ne sme ostati nekažnjeno.

SDPS ističe da brojne ekstremno desničarske grupe vide priliku za građenje svog identiteta u napadima na tekovine antifašizma, i to prvenstveno čine uništavanjem kulturnog nasleđa i negiranjem činjenice da je Beograd otvoreni grad, koji se, kako kažu, izborio za svoju slobodu porazivši fašizam i nacizam.

"Najbolji među nama koji su položili živote za ideju građanske, multietničke i tolerantne zemlje dobili su svoje zaslužene spomenike u glavnom gradu, kako bi nas njihova žrtva večno podsećala i obavezivala.

Svako ko u rušenju tih spomenika vidi priliku za političku promociju imaće uvek u nama protivnika koji će uvek podsećati na očuvanje tekovina osloboliačke borbe i ljude koji su je izneli", navodi se u saopštenju.

Na društvenim mrežama kako su preneli mediji pre nekoliko dana emitovan je snimak kako veca grupa osoba kod Grobnice narodnih heroja na kalemegdanu, uz nacisticke poklice, ispisuju grafit Smrt komuni. Logo organizacije Anti antifa Beograd ilustrovan je i keltskim krstom, međunarodnim neonacističkim simbolom.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.