DAČIĆ: Nema promene Dejtona "ISPOD STOLA", jačati Srpsku
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

iskreno

DAČIĆ: Nema promene Dejtona "ISPOD STOLA", jačati Srpsku

Srbija nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH

Objavljeno:

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je važno održati zajedništvo u odbrani postojanja Republike Srpske i njenom stalnom jačanju, pre svega ekonomskom, kao i u još jačim vezama sa Srbijom, te naglasio da Beograd neće dozvoliti da se pritiscima i "ispod stola" promeni dejtonski poredak.

Dačić je u prazničnom intervjuu za Srnu izjavio da su odnosi Srbije i Republike Srpske primer kako treba da izgledaju odnosi dve najbliže zajednice.

1. Kakvim vidite u budućnosti odnos Srbije i Republike Srpske i na koji način bi se dve republike mogle još približiti, naravno u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama?

Oni su primer kako treba da izgledaju odnosi dve najbliže zajednice. Mislim da nam drugi narodi zavide na tome kakve smo veze do sada izgradili i kakva intenzivna saradnja ide neprestano u oba smera, ali nije to najvažnije. Važno je da održimo zajedništvo u odbrani postojanja Republike Srpske, u njenom stalnom jačanju, pre svega ekonomskom, kao i u još jačim vezama sa Srbijom. Naše približavanje će ići još brže kroz naše ekonomske veze, kroz gradnju i modernizaciju infrastrukture, kroz podršku projektima iz zdravstva i obrazovanja, na primer. Imamo veoma dinamičnu godinu iza nas, donete su neke važne zajedničke odluke, poput projekta aerodroma u Trebinju, poput Hidroenergetskog sistema ”Gornja Drina” i gradnje deonica auto-puta prema RS i dalje ka Sarajevu. Takvi poslovi nas trajno vezuju jedne za druge. Srbija je i do sada ulagala dosta u RS, gde god je bilo potrebno, a to vidi kao ulaganje u samu sebe, nema tu nikakve razlike. I u nastupajućoj godini treba da nastavimo tim putem, još intenzivnije, a ja se nadam da ćemo za to imati još više slobode, kako epidemija virusa bude slabila.

2. Kako napadi iz političkog Sarajeva na Republiku Srpsku, zahtevi za njeno ukidanje, kao i napadi na politiku Srbije prema BiH utiču na odnos Beograda prema BiH i kakvim taj odnos vidite u narednoj godini?

Nedavno smo bili svedoci, povodom obeležavanja 25 godina od Dejtonskog sporazuma, koliko su i dalje jaki napori i u BiH, a i izvan nje, da se ovaj poredak promeni. Ne kako je propisano – saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego nekako ispod stola, pritiscima i to isključivo na RS i na srpski narod. To neće tako ići i Srbija to neće da dozvoli. Srbija je najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma, mi samo insistiramo na tome da sve što je dogovoreno bude i primenjeno i tako već četvrt veka. To je najčistija, ali i najjača pozicija i zbog toga nije uspeo nijedan napor da se stanje na terenu promeni. A u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako misle da se BiH očuva tako što će ukinuti Republiku Srpsku? To nije moguće. Srbija nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH i to ne samo na rečima, kao mnogi drugi. Mi to pokazujemo i kroz ekonomsku saradnju, kroz odličnu međudržavnu saradnju tokom pandemije na primer. Srbija je svojim humanitarnim letovima, besplatno prevezla na stotine državljana BiH kući iz najudaljenijih krajeva sveta, gde su bili zarobljeni, pa i zaboravljeni. Ali ne možemo da dopustimo da neko, zauzvrat, osporava Republiku Srpsku, traži njeno ukidanje, ili da traži da BiH prizna kosovsku nezavisnost. To ni do sada nismo tolerisali, a nećemo ni ubuduće. Srbija i BiH su komšije, imamo bogatu trgovinsku saradnju, ona ide ka dve milijarde evra godišnje, i u njoj Srbija ostvaruje suficit, a to je stvar koju i dalje moramo da podstičemo. Nadam se da ćemo u novoj godini imati manje pitanja oko kojih se sukobljavamo nego onih o kojima se slažemo.

3. Koji će biti prioriteti parlamenta Srbije u narednoj godini, koji će biti najveći izazov u političkom i ekonomskom smislu, ali i nacionalnom i identitetskom i kako vidite parlamentarnu saradnju sa parlamentom Republike Srpske?

Pre svega to je očuvanje javnog zdravlja i ja se nadam da smo dolaskom vakcina ušli u završnicu te borbe. Srbija je ekonomski spremno dočekala ovu krizu, naši parametri u tom pogledu su među najboljima u Evropi, tako da svi očekujemo nastavak ekonomskog zamaha koji je prisutan već godinama. To je preduslov i za odbranu naših političkih pozicija, a tu je pitanje Kosova i Metohije i dalje na prvom mestu. Nažalost i ne našom krivicom, ponovo smo dospeli u zastoj, zbog ko zna koje po redu političke krize u Prištini, gde će verovatno ponovo na nove izbore, a to znači i prekid suštinskih razgovora dok se ne izabere novo rukovodstvo. Mi smo spremni, imamo jasne ciljeve i jasnu politiku, tako da možemo da obnovimo razgovore u bilo kom trenutku. Da zavisi samo od nas, dijalog bi drugačije izgledao. Što se tiče odnosa sa Republikom Srpskom, a tu vidim i odnose dva parlamenta, nema sumnje da će oni ostati na samom vrhu naše politike, i ne samo politike. To je mnogo više od politike, reč je o odnosima kao u jednoj kući, u kojoj treba da vlada sloga, solidarnost i stalni napredak. Ako to očuvamo, a uveren sam da hoćemo, nema te nevolje kojoj nećemo moći da se odupremo.

(Espreso.co.rs/SRNA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.