OGLASILA SE IRENA VUJOVIĆ: Ministarka je rekla nešto važno o ZAGAĐENOM VAZDUHU!
Irena Vujović, Foto: Dado Đilas

važno

OGLASILA SE IRENA VUJOVIĆ: Ministarka je rekla nešto važno o ZAGAĐENOM VAZDUHU!

Ovo je sve zanimalo!

Objavljeno:

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je danas da od janara kreće izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 28 lokalnih samouprava.

Najavila je sledeće godine izgradnju više regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji će se nalaziti u Somboru, Inđiji, Novoj Varoši, Užicu, Sremskoj Mitrovici, a istovremeno će, kako je navela, biti uklanjane i nesanitarne deponije.

Ona je na TV Prva rekla da će za projekte u oblasti ekologije u idućoj godini biti odvojena značajna sredstva i poručila da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Navela je da problem zagađenja vazduha nije nastao danas, juče ili ovih dana, već se radi o višedecenijskom problemu.

"Zagađenje postoji, a da li moramo da radimo brže, moramo svakako. Cilj je da predstavimo građanima šta ćemo uraditi i šta možemo da uradimo po tom pitanju", kaže Vujović.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je istakla da su za sledeću godinu odvojena sredstva za konkurse za zamenu kotlarnica u vrtićima, domovima zdravlja, školama i svuda gde je neophodno.

To će, objašnjava, omogućiti prelazak sa čvrstih goriva na ekološki čistije energente, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

Navela je da će i građani moći da konkurišu za subvenciju da bi zamenili svoje kućne kotlarnice.

Najavila je da će iduće godine gradska toplana u Kragujevcu, koja je jedan od većih zagađivača u tom gradu, biti priključena na gas i navela da će time u velikoj meri biti rešen problem aerozagađenja.

"Želimo da putem planiranih konkursa to učinimo i u ostalim lokalnim samoupravama", rekla je Vujović i dodala da su za projekte pošumljavanja i ozelenjavanje javnih površina takođe odvojena sredstva.

Ministarka je kao problem navela divlje i nesanitarne deponije kojih u Srbiji ima više od 3.500 i to što u mnogim opštinama nema fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacije.

"To je ono na čemu ministarstvo intenzivno radi", dodaje Vujović.

Kaže da je za 140 gradskih deponija potrebno dodatno ulaganje u proširivanje kapaciteta.

"Već na početku mandata imali smo i prve rezultate - deponiju Stanjevine u Prijepolju smo potpuno zatvorili. Paralelno sa tim radi se i Transfer stanica u Novoj Varoši, kao i proširivanje kapaciteta regionalne deponije Duboko u Užicu, za koju je ministarstvo obezbedilo 96 miliona dinara", rekla je Vujović.

Lično će, kaže, odlaziti u opštine i gradove da razgovara o problemima kako bi se oni rešavali zarad boljeg standarda života i bolje budućnosti generacija koje dolaze.

"Za sve što radimo postoji snažna podrška Vlade Srbije, a takođe i stav predsednika Aleksandra Vučića je da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet", rekla je Vujović.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.