DAČIĆ: HOĆE DA NAM NAMETNU PRIZNANJE KOSOVA! Predsednik Skupštine objasnio kako teku pregovori sa PRIŠTINOM!
Ivica Dačić, Foto: Printscreen

neverovatno

DAČIĆ: HOĆE DA NAM NAMETNU PRIZNANJE KOSOVA! Predsednik Skupštine objasnio kako teku pregovori sa PRIŠTINOM!

Dačić je naveo i da će poslanici parlamenta u ponedeljak, 28. decembra, razmatrati izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Objavljeno:

Odnos Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji nije se promenio nabolje zbog SAD, već zbog Srbije i onoga što je ona uradila, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

U intervjuu za RTS, on je sinoć istakao da Srbija više nije onakva kakva je nekada bila, pa da se plaši bilo kakvog poziva iz inostranstva i naloga da mora nešto da prihvati.

"Mi smo potpuno promenili političku mapu i doveli do toga da smo obnovili te, barem korektne odnose s velikim svetskim silama. Sa druge strane, 19 zemalja je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, što znači da oni više nemaju većinu ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, ne ide im onako kako su planirali", rekao je Dačić.

Istakao je da srpske vlasti žele nastavak dijaloga sa Prištinom i da se kosovsko pitanje reši kompromisom, a na pitanje da li strahuje od poteza nove američke administracije, rekao je: "Oni nemaju šta drugo da kažu, osim da nam nametnu da moramo da priznamo Kosovo, a mi to nećemo. Bilo koja administracija da dođe, ona zna da Srbija više nije onakva kao što je nekada bila, da se plaši bilo kakvog poziva iz inostranstva da nešto moramo da prihvatimo".

Dačić je naveo i da će poslanici parlamenta u ponedeljak, 28. decembra, razmatrati izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Istakao je da je to prvi put u istoriji da će skupština u plenumu razmatrati stav Evropske komisije o napretku Srbije otvoreno, bez ikakvih ustručavanja, i ocenio da je to veoma dobro i vrlo pozitivno ocenjeno od strane same Evropske komisije.

"U tom izveštaju o napretku postoji jedna rečenica na koju sam veoma alergičan i koja se stalno pripisuje iz godine u godinu, a to je da se stalno konstatuje stanje u dijalogu Beograda i Prištine, a nigde se ni u jednoj rečenici ne napiše kakva je i odgovornost same Evropske unije i zašto dogovori koji su do sada potpisani nisu sprovedeni", rekao je Dačić.

Dodao je da je izveštaj za Srbiju specifičan u odnosu na druge zemlje jer ona, kako je rekao, osim svega što se tiče reformi, ima deo da njen napredak ka EU zavisi od dijaloga sa Prištinom.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.