OLBRAJTOVA DEFINITIVNO NEŠTO SMERA, ŠTA TO? Predsednik Vučić je imao jedino logično objašnjenje
Olbrajtova, Foto: EPA/ Radek Pietruszka

njena uloga je ovakva

OLBRAJTOVA DEFINITIVNO NEŠTO SMERA, ŠTA TO? Predsednik Vučić je imao jedino logično objašnjenje

Vučić objasnio kakva je njena uloga u dijalogu Beograda i Prištine

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na otvaranju kovid bolnice u Kruševcu da očekuje da će Madlen Olbrajt imati veliki uticaj na dijalog Beograda i Prištine.

Vucić je, povodom nezvaničnih najava da će se bivša američka državna sekretarka uključiti u dijalog, rekao da je ona važna ličnost u delu establišmenta Demokratske stranke u SAD i da je očekivano da će imati veliki uticaj na dijalog.

- Razgovaraćemo i borićemo se za svoje interese, neće nam biti lako. To je sve što bih mogao da kažem, a ako od mene očekujete rečnik uvreda, bio bih neodgovran i neozbiljan kada bih to činio - naveo je Vučić i dodao:

- Naš posao je da čuvamo naš narod na KiM, ali da budem iskren i da čuvamo stabilnost i sigurnost Srbije - naglasio je predsednik.

Istakao je da on nema pravo da se igra i da daje neodgovorne izjave kojima bi uvredio najveću ili jednu od najvećih sila sveta.

Prošle nedelje u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu održana je sednica na kojoj je bilo reči i o Srbiji. Ta sednica je u žižu javnosti dospela, između ostalog, jer je na njoj učestvovala i Medlin Olbrajt, nekadašnja državna sekretarka. Učesnici, među kojima i Danijel Server sa Džons Hopkins univerziteta poručili su da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, a da Priština treba da postane članica UN.

- Nije važno šta Srbi misle o tome treba li ili ne da Medlin Olbrajt bude uključena. Ona će biti uključena. Bivši je državni sekretar. Važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratkog sveta koji misli o spoljnoj politici. Ona je predsedavajuća odbora Nacionalnog demokratskog instituta. Biće uključena. A takođe je i neko ko je živeo u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti - rekao je Server komentarišući prisustvo nekadašnje državne sekretarke u Predstavničkom domu kongresa u Vašingtonu.

Server kaže i da razume da je "mnogi Srbi neće ceniti jer je zagovarala učešće NATO-a u ratu nakon propasti pregovora u Rambujeu".

Takođe, bivša državna sekretarka Olbrajt istakla je pre samo nekoliko dana da je ključno da se Bajdenova administracija vrati u rešavanje "kriza i problema" Zapadnog Balkana.

Ona je ukazala na to da su protekle više od dve decenije od kada je američka administracija bila uključena u rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu - među kojima su bili sukobi na Kosovu, kao i postizanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Danas je Balkan mirniji pre nego što je to bilo pre 25 godina, zemlje se nisu dezintegrisale. Rade na članstvu u EU i jačanju odnosa sa SAD. Nadam se da će u Bajdenovoj administraciji imati partnera. On je bio angažovan na Balkanu na okončanju sukoba. Njegov nominovani tim za Nacionalnu bezbjednost je visoko stručan i sposoban da pomogne zemljama da održe mir. Nacije Zapadnog Balkana duboko pate zbog pandemije - dok korupcija cveta - istakla je Olbrajt.

Podsetimo, u sredu je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao sastanak sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije gde su doneti zaključci o zajedničkom delovanju na očuvanju svih vitalnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji i najvažnijih interesa Srbije.

(Espreso.co.rs/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.