24 MAĐARSKE KOMPANIJE ĆE ULOŽITI 130 MILIONA EVRA U SRBIJU! Selaković obdradovao lepim vestima
Nikola Selaković, Foto: Beta / Jovo Mamula

konferencija

24 MAĐARSKE KOMPANIJE ĆE ULOŽITI 130 MILIONA EVRA U SRBIJU! Selaković obdradovao lepim vestima

Dvadesetčetiri mađarske kompanije uložiće 13o miliona u Srbiju

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da će 24 mađarske kompanije u narednom periodu u Srbiji uložiti 130 miliona evra i dodao da taj novac neće otići samo u Vojvodinu, već i južno od Save i Dunava.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, Selaković je zahvalio Mađarskoj što daje impuls svojim kompanijama da ulažu na srpskom tržištu i istakao da će to još dodatno ojačati privrednu saradnju dve zemlje.

Posebnu zahvalnost šef srpske diplomatije uputio je Mađarskoj zbog podrške našoj zemlji u evropskim integracijama i naglasio da se danas glas Srbije, preko Mađarske, u Briselu mnogo jače čuje nego ranije. - Kada jednoga dana Srbija i formalno postane deo evropske porodice, kao što istorijski jeste, jednu od najvećih zahvalnosti za to Srbija će dugovati upravo Mađarskoj - podvukao je Selaković. Istakao je da je ta podrška vidljiva na svim nivoima vlasti, od mađarskog predsednika, preko premijera Viktora Orbana, ali i svih ministara u Vladi Mađarske. Selaković je kazao i da je njegova poseta Mađarskoj prva poseta jednoj susednoj zemlji, sa kojom je, ističe, Srbija u prethodnom periodu od dobrosusedskih izgradila prijateljske odnose. - Današnji sastanak je prilika da utvrdimo te prijateljske odnose i da razgovaramo o onome što nas vezuje i što još nas još više može vezati - rekao je Selaković.

Tokom sastanka, dodaje, bilo je reči o energetici i potrebi Mađarske i Srbije da se kvalitetnije snabdevaju gasom. Selaković je podsetio da je Srbija završila izgradnju svog dela gasovoda od bugarske do mađarske granice i izrazio nadu da će Mađarska za dve godine, kada izgradi svoj deo gasovoda, dobijati gas iz Truskog toka. - Tako ćemo učiniti naše privrede sigurnijim i bolje ih snabdeti gasom, a to će uticati i na zaštitu životne sredine - rekao je Selaković. Poručio je da gas nema nacionalnost, već cenu, i naglasio da će Srbija kupovati onaj gas koji ima najnižu cenu, ali i koji najlakše može doći do naših domaćinstava. Tema razgovora, dodaje Selaković, bila je infrastrukura, tačnije izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, ističe, trebalo da dopirnese boljem protoku robe, većoj konkurentosti, ali i učestalija, sigurna i brza putovanja za turiste. - Uvereni smo da epidemija neće večito trajati i da će se Srbi i Mađari posećivati, da će Mađari dolaziti u Beograd i Novi Sad, ali i južnije od srpske prestonice - rekao je Selaković. Srpski ministar zahvalio je Mađarskoj i na pomoći koju je Srbiji pružala u vreme pandmije virusa korona, što je, ističe, još jedan u nizu primera prijateljske i dobre međusobne saradnje. Kada je reč o nacionalnim manjinama, Selaković je kazao da je uveren da su mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj jedna od najjačih alki lanca Srbije i Mađarske. Kaže da je ponosan Mađari u Srbiji, ali i ostali pripadnici nacionalnih manjina, imaju sva prava koja su garantovana i građanima Srbije. On je zahvalio Sijartu i premijeru Orbanu što o tome govore na svim svetskim forumima, dodajući da je to za Srbiju od neprocenjivog značaja. Zahvalio je i Mađarskoj što prema srpskoj nacionalnoj manjini ima pažljiv i brižan odnos, a posebno, kaže, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji budimskoj. Naveo je da kada se u istoriji srpsko-mađarskih odnosa sve oduzme i sabere, bilo mnogo više vekova prijateljstva i saradnje i dodao da danas ne postoji oblast života u kojoj ta saradnja nije prisutna.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.