NIKOLA SELAKOVIĆ UPORAN: Prioritet SRBIJE je članstvo u EU
EU kao prioritet, Foto: Profimedia

SRBIJA-EU-SELAKOVIĆ

NIKOLA SELAKOVIĆ UPORAN: Prioritet SRBIJE je članstvo u EU

Selaković kaže da se očekuje da će u narednom periodu Srbija dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu

Objavljeno:

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije i dalje je punopravno članstvo u EU. Ovo je danas u razgovoru putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU, izjavio ministar spolnih poslova Nikola Selaković

Selaković je istakao da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je ukazao na to da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju.

Selaković kaže da se očekuje da će u narednom periodu Srbija dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu.

Ministar Selaković je rekao da je Srbija ostvarila brojne značajne korake u reformskom procesu, što Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku ne reflektuje u potpunosti.

Podsetio je da je Srbija od 2014. otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva, i da je u ovom trenutku spremna za otvaranje pet novih pregovaračkih poglavlja.

Povodom razgovora Beograda i Prištine, Selaković je napomenuo da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dijalog i kompromis.

Kako je objasnio, neophodno je da teme razgovora budu pitanja koja Priština već godinama ignoriše, a na koja se Briselskim sporazumom obavezala, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Sem toga, kako je dodao, Srbija je veoma posvećena regionalnoj saradnji, i imajući u vidu da je važna zemlja regiona, koja želi da doprinese opštoj stabilnosti, naša strana je, između ostalog, svojim potezima značajno doprinela snižavanju tenzija sa Crnom Gorom.

Selaković je rekao i da je Srbija veoma zahvalna EU i državama članicama na finansijskoj pomoći, posebno u uslovima pandemije virusa korona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.