VUČIĆ NA POSTAVLJANJU KAMENA TEMELJCA U INĐIJI: Japanski gigant stiže u Srbiju! (VIDEO)
Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma, Foto: Predsedništvo

SVEČANA CEREMONIJA

VUČIĆ NA POSTAVLJANJU KAMENA TEMELJCA U INĐIJI: Japanski gigant stiže u Srbiju! (VIDEO)

Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma

Objavljeno: 10:35h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Inđiji svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers.

Reč je o jednoj od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma koja će napraviti fabriku u Severoistocnoj industrijskoj zoni opštine Indija, na dva kilometra od centra mesta.

O vakcini

- Možda ćemo do kraja godine imati i tri različite vakcine potiv korona virusa u našoj zemlji. Vakcinacija počinje u decembru, najkasnije u januaru - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić o napadu medija u regionu

– Tri autorska teksta u susednim zemljama, a nema nikakvog povoda. Nisam se nigde ni pojavljivao i ni na koji način nisam doprineo da se nešto pojavi, ali eto desio se orkestriran napad na mene. Bar dva teksta su bila za ozbiljnu analizu, gde je reč o ozbiljnoj kritici politike koju vodimo, kritikuje se politika zaštite našeg naroda u regionu, jer smeta im jaka Srbija i govore o tome da se nagonska politika 90-tih vratila i ja je postavio kao stratešku politiku. Naš ekonomski razvoj je naša strateška politika i tu su i dokazi. Srpske lidere nazivate Hitlerovim sledbenicima, a svi ćute o tome… pomalo sam začuđen, ali mi nećemo izazivati bojazan i radićemo sve da pomažemo svom narodu. Radićemo sve da Srbija ima najsnažniju ekonomiju, evo i svedocismo tome danas. Čim nas napadaju, znaju da je Srbiji krenulo i da je Srbiji dobro. MI ćemo nastaviti da radimo, tako da će napadi biti još žešći.

10.00 – Svečano postavljanje kamena temeljca

foto: Printscreen / Tanjug

09.47 – Obraćanje predsednika Vučića

– Ovo je toliko važna vest za Srbiju, veliki je ovo značaj investicije. Najveća japanska investicija u našoj zemlji i beskrajno sam zahvalan vama Šimicu i svim japanksim prijateljima koji su tome doprineli. Pregovore smo počeli u maju 2017. godine. Građani moraju da znaju koliko je ovo važno za Srbiju. Ova kompanije će biti najvažnija u izvozu na prostorima ove teritorije. Očekujemo dolazak novih japanskih kompanija – rekao je Vučić.

– Očekujemo dolazak novih japanskih kompanija. Hvala svima, hvala i Draganu Stojkoviću. Ovde će raditi oko 560 radnika, ovde će se proizvoditi najbolje gume. 382 miliona evra je uloženo u sve ovo. Posle ovoga ne samo ovde nego u svim sremskim mestima nezaposlenje više neće ni biti. Ovo donosi veliku pobedu Srbiji, nije lako dovoditi tokom pandemije investitore. Ali mi u trenutku kada je najteže postižemo da postavimo kamen temeljac u Srbiji. Bila je žestoka konkurencija, čekali smo dve godine da se ljudi iz Tojo Tajersa odluče za našu zemlju, bilo je između nas ili Poljske, ali smo uspeli. Mi hoćemo još više fabrika – rekao je Vučić i dodao:

– Nastavićemo sve ovo da radimo. Mi smo nekako blago smo molili da ovo ode u neki drugi grad u Srbiji, da odu u neki siromašniji grad, ali je Inđija bila uspešnija. Čestitam ljudima u Inđiji, njima je budućnost zagarantovana, biće više para u budžetu opštine za obnovu infrakstuture u Inđiji. Ovo je prva fabrika Tojo Tajersa u Evropi. Hvala svima koji su bili deo ovog projekta. Ja sam ponosan što sam domaćin i što će kod nas biti ovako pametna fabrika kod nas i što će doneti bolji život našim građanima – rekao je Vučić.

foto: Youtube/Tanjug/Printscreen

9.41 – Obraćanje ambasodora Takakiko Kacumate

– Dobar dan svima, veoma mi je zadovoljstvo da danas budem ovde kada gradimo kompaniju Tojo Tajers u Inđiji. Ovo je najveća investicija Japana u Srbiji. Nadam se da će ova kompanija pomoći u evropskom tržišnom širenju. Cenim podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije Vučića. Ovo je moja prva ambasadorska pozicija i velika mi je čast na tome i što ću raditi na svim aspektima očvršćavanja odnosa između Srbije i Japana. Ovo nije samo najveća investicija u Srbiji, otvaranje 500 novih radnih mesta, nego i prebacivanje japanske tehnologije u Srbiji – rekao je Kacumata i dodao:

– Nadam se da će biti ovo primer poslovanja i da će se i ostale japanske firme pridružiti poslovanju u Srbiji. Čestitam kompaniji Tojo Tajers na sprovođenju ovako važne investicije i da se ovako uzajamni odnosi nastave između ove dve zemlje – rekao je Kacumata.

09.32 – Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija: “Poštovani predsedniče, predsedniče vlade Vojvodine, ministri i predsednici kompanije, dragi moji Inđijčani neka nam je srećan istorijski dan za Inđiju.”

09.31 – Vladimi Stojković, fubaler: “Ne treba da govorim koliko mi Japan znači. Ne bih želeo previše da govorim, ali osećam veliko zadovoljstvo i želim da čestitam predsedniku Vučiću na realizaciji ovog projekta koji će puno značiti našoj maloj i ponosnoj zemlji”

foto: Tanjug/Printscreen

Predsednik korporacija Japanske fabrike ponosan

09.21 – Počela ceremonija otvaranja fabrike Tojo tajers u Inđiji, obraća se predsednik korporacije Takaka Šimicu : “Predsedniče Vučiću i gradonačelniče Inđije, hvala što ste ovaj dan učinili mogućim”

09.20 – Vučić je stigao u Inđiju

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ranije je rekao da će to biti najznačajnija investicija do sada u Srbiji s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenucu da Tojo tajers pripada Micubiši korporaciji.

Rok izgradnje je 17 meseci, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 64 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

(Espreso.co.rs / Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.