NATO VIDI SRBIJU KAO CENJENOG PARTNERA: Šef vojne kancelarije nije samo to rekao! OVO JE IZJAVIO U VAŽNOM INTERVJUU
Avion, ilustracija, Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI, Ilustracija

šokantno!

NATO VIDI SRBIJU KAO CENJENOG PARTNERA: Šef vojne kancelarije nije samo to rekao! OVO JE IZJAVIO U VAŽNOM INTERVJUU

Vitale je, u intervjuu za portal Saveta za strateške politike, koji vodi bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, istakao da "nikada ne sme da se zaboravi prošlost, ali da se ona može prevazići, te da je to ono što NATO i Srbija rade ovim partnerstvom"...

Objavljeno:

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Tomaso Vitale, izjavio je da javnost ne vidi koliko toga NATO i Srbija rade zajedno u poslednjih 15 godina, od potpisivanja Partnerstva za mir, ali je istovremeno naglasio da NATO visoko ceni javno mnjenje u Srbiji, te da im je percepcija naroda ključni faktor u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Vitale je, u intervjuu za portal Saveta za strateške politike, koji vodi bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, istakao da "nikada ne sme da se zaboravi prošlost, ali da se ona može prevazići, te da je to ono što NATO i Srbija rade ovim partnerstvom".

"Gledamo ka boljoj budućnosti", istakao je Vitale.

Mi, ističe on, vidimo Srbiju kao vrednog, posvećenog i cenjenog partnera u našim naporima da pospešimo bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"Možda se to ne čini na prvi pogled, ali, ako pogledate malo bolje, videćete da se partnerstvo NATO i Srbije zaista odvija na mnogo polja", kaže Vitale.

Kao primer navodi velike civilne vežbe odgovora na vanredne situacije održane u Srbiji oktobra 2018, saradnja na poljima nauke i tehnologije, pripreme srpskih vojnika za međunarodne mirovne operacije.

"Ponosan sam što sam ovde i mogu da o tome svedočim iz prve ruke. Takođe se radujem daljem razvoju partnerstva NATO i Srbije tokom mog mandata kao šefa NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu", kaže Vitale.

Mi smo, objašnjava on, ovde da pomognemo Srbiji i podržimo je na osnovu njenih prioriteta pa su zato svi naši napori krojeni po meri Srbije.

"Tokom godina smo razvili opsežnu praktičnu saradnju u raznim domenima, sa fokusom na reforme bezbednosnih snaga, institucija i struktura Srbije, što je kljucni element naše saradnje. Pored toga, kao i u svakom partnerstvu, unapredili smo naš politički dijalog koji je od suštinskog značaja za omogučavanje obostranog razumevanja", objašnjava šef NATO vojne kancelarije u Beogradu.

Podseća da su Srbija i NATO krajem 2019. obnovili Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) u okviru programa Partnerstvo za mir (PfP).

"Ovo je bio velik korak napred je nam je pružio platformu za saradnju tokom sledeće dve godine i uključio preko 200 aktivnosti", kaže Vitale.

Na pitanje u kojim oblastima vide prostor za unapređenje saradnje, Vitale kaže da Srbiju vide kao cenjenog partnera, te da je na njoj da odluči kako i u kom pravcu želi da razvija partnerstvo sa NATO.

"Trenutno, u skladu sa sopstvenim potrebama, Srbija ima izbor od preko 1.400 različitih aktivnosti koje može raditi sa NATO", dodaje on.

Upitan kako komentariše nedavnu najavu da će se u Beogradu otvoriti vojna kancelarija Ruske federacije, Vitale kaže da u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i suverene odluke njihovih partnera u pogledu bezbednosnih angažmana koji žele da odaberu.

"Što se tiće vašeg konkretnog pitanja, za komentar ćete morati da se obratite srpskim ili ruskim organima", odgovara Vitale.

Kada je reč o prisustvo NATO na KiM preko svoje misije KFOR, kao i činjenici da je Vitali već boravio na KiM kao deo te misije, šef NATO vojne kancelarije u Beogradu kaže da Alijansa ostaje posvećena izvršavanju svoje uloge širom Kosova kako bi očuvala bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 SB OUN iz 1999.

Na pitanje da li Dečani mogu da opstanu bez zaštite NATO, Vitale kaže da zna da taj prelep i veličanstven manastir stoji tamo vekovima, te je izrazio uverenje da će ostati tamo i u narednim vekovima uprkos svim izazovima.

"Imao sam sreće da ga vidim, provedem neko vreme tamo i osetim gostoprimstvo oca Save i monaha Dečana. Potpuno smo svesni koliko je ova svetinja bitna za srpsku zajednicu i ostajemo u potpunosti posvećeni njenoj zaštiti, u skladu sa mandatom UN", kaže Vitale.

Na pitanje kako NATO vidi domen sajber bezbednosti i ovu vrstu pretnje sa kojima se suočavaju demokratska društva kroz složene hibridne napade, Vitale kaže da je te pretnje postaju sve češće, složenije i opasnije za Alijansu.

"Štitimo naše IT mreže od sajber-napada 24 časa dnevno i imamo timove za brz odgovor na sajber-napade koji su u pripravnosti 24/7 i mogu pomoći sveznicima koji su pod napadom. U realnom vremenu delimo informacije o sajber-pretnjama sa sveznicima i partnerima uključujuci EU", objašnjava on.

Upitan za komentar o anti-NATO narativu koji šire određeni ljudi i neki mediji, Vitale kaže da je za NATO u Srbiji jedan od najvećih izazova javna diplomatija jer javnost ne vidi koliko radimo i još nije dovoljno informisana.

"Otvoreni smo i transparentni o onome što radimo i voljni smo da sa svim zainteresovanim stranama razmenjujemo mišljenja o NATO-u. Nastavićemo da dajemo sve od sebe, naše kolege u sedištu NATO u Briselu čine sve u svojoj moći da objasne šta je NATO i da komuniciraju sa srpskim medijima kako bi prikazali tačnu i činjeničnu sliku NATO i našeg partnerstva sa Srbijom", zaključuje Vitale.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.