ANA BRNABIĆ: Niko ne beži od odgovornosti, pa ni u ovim najtežim trenucima od Drugog svetskog rata
Ana Brnabić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

ANA BRNABIĆ: Niko ne beži od odgovornosti, pa ni u ovim najtežim trenucima od Drugog svetskog rata

"Nećemo štedeti ni novac ni političke veze da dođemo do vakcine i do ozdravljenja", poručila je Brnabić.

Objavljeno: 18:06h

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da niko u sistemu ne beži od odgovornosti u vezi sa borbom protiv korona virusa, kao ni od lične odgovornosti, ali smatra da je treba tražiti kada prođe izuzetno teška situacija i kada Srbija izađe kao pobednik, a uverena je da će se to dogoditi.

Brnabić je tako odgovorila u Skupštini Srbije na pitanje poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića o tome šta će Vlada Srbije preduzeti po pitanju odgovornosti za stanje u kojem se našao Novi Pazar.

Ona je kazala da je situacija u Raškoj oblasti zaista bila izuzetno teška posebno tokom jula i avgusta, navodeći da je država učinila sve da pruži dodatnu pomoć i podršku bolnici u Novom Pazaru, ali i stanovnicima Novog pazara, Tutina i Sjenice.

"Mislim da smo u datim okolnostima uradili najbolji mogući posao", istakla je Brnabić.

Ona je podsetila da je kao predsednica Vlade Srbije zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetila Novi Pazar, a da je pre toga i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odneo dodatnu zaštitnu opremu, respiratore i sve što je potrebno da se zdravstveni radnici uspešno bore protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, niko u sistemu ne beži od odgovornosti, pa ni u ovim najtežim trenucima od Drugog svetskog rata.

"Tu smo i da podnesemo ličnu odgovornost šta i kako smo radili, ali mislim da svačija odgovornost treba da se traži kada sve ovo bude iza nas i kada izađemo kao pobednici, a znam da hoćemo", poručila je premijerka.

Ona je istakla da nadležni organi treba da rade svoj posao, ali je pozvala i da svi zajedno nastavimo zajedničku borbu.

Brnabić je kazala da može da garantuje da je svako u vladi i resornom ministarstvu dao sve od sebe da građani budu zbrinuti i dodala da je Srbija bila među malobrojnim zemljama koja je mogla uvek da zbrine zaražene i da obezbedi dovoljno lekova i respiratora, i da se ne isključuju oni koji imaju manje šanse zbog onih koji imaju veće šanse da prežive.

Kaže da je ponosna zbog te borbe i da ona i dalje traje, da je sada teže nego ikada i da će biti teško dok ne dođe vakcina, a Srbija će, kako kaže, biti među onim zemljama koje će među prvima dobiti vakcinu.

"Nećemo štedeti ni novac ni političke veze da dođemo do vakcine i do ozdravljenja", poručila je Brnabić.

Kaže da niko u svetu ne zna sa čime se suočava kada se govori o virusu, ali ponavlja, da će se, kada prođe sve, videti kako je balansirano između zdravlja i ekonomije i šta je sve urađeno.

"Svako pozivanje na ličnu odgovornost sada ne bi bilo objektivno i to ne bi izašlo na dobro", ocenila je ona.

Primetila je i da "oni koji su prekinuli aplauz lekarima lupanjem", jer su uvedene restriktivnije mere sada kritikuju zato što nisu restriktivnije i što se tobože zakasnilo sa merama.

"Ako postoji jedna pozitivna stvar, to je da je svako pokazao pravo lice i koliko su važni ili ne životi ljudi u odnosu na političke poene. Treba da razgovaramo kada se sve ovo završi, da pogledamo šta smo uradili, kako smo prošli i da vidimo ko je radio dobro, a ko loše", rekla je Brnabić.

Zukorlić je naveo i da je ohrabren zbog najavljene borbe protiv organizovanog kriminala, međutim, pitao je Brnabić, da li je tačno da se za hapšenja u Novom Pazaru znalo još krajem prošle godine i da se čekalo da prođu izbori.

Premijerka je to odbacila kao lažnu vest.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.