PREDSEDNIK SKUPŠTINE SRBIJE IVICA DAČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMEN KOSTURNICU: U slavu heroja VELIKOG RATA
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Foto: Emilija Jovanović

u znak sećanja

PREDSEDNIK SKUPŠTINE SRBIJE IVICA DAČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMEN KOSTURNICU: U slavu heroja VELIKOG RATA

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

Objavljeno: 13:27h

Svečanom državnom ceremonijom i polaganjem venaca na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju danas je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom dodelio odlikovanja za 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli u borbi protiv kovid 19.

foto: Emilija Jovanović

Na Novom groblju venac je na spomen kosturnicu položio i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Takođe, i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora. U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja 11. novembra, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, položila je venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Podsećanja radi, Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

foto: Emilija Jovanović

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Ministar Stefanović položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Stefanović je venac položio, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i načelnika Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Siniše Kresovića, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde.

foto: Emilija Jovanović

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu ministar Stefanović je napisao: "Stojeći pred kriptom junaka istorije još jednom potvrđujemo da sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu u Prvom svetskom ratu prevazilazi prostor i vreme".

"Odajemo počast, kako našim precima, tako i svim žrtvama ovog istorijskog događaja i sa ponosom pamtimo pobedu Srbije i njenog naroda u oslobodilačkim ratu. Odazvali ste se pozivu za odbranu, branili i odbranili čast i slobodu srpskog naroda i države. Počivajte u miru, uvereni da ćete zauvek biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala!", napisao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.