SRBIJA DOBIJA ČAK 50 NOVIH AMBASADORA: Evo šta to tačno znači za nas!
Vlada Republike Srbije, Foto: Stefan Jokić

69 ih je u svetu

SRBIJA DOBIJA ČAK 50 NOVIH AMBASADORA: Evo šta to tačno znači za nas!

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasada koliko Srbija ima u svetu, trenutno 23 vode otpravnici poslova, a upražnjene su i čelne pozicije u 10 generalnih konzulata

Objavljeno:

Narednih meseci biće sprovedeno do sada najveće kadrovsko osvežavanje naše diplomatsko konzularne mreže, budući da je gotovo 50 "ispostava" Srbije bez šefa: neki su ambasadori na kraju svog mandata, ili im je on već istekao.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasada koliko Srbija ima u svetu, trenutno 23 vode otpravnici poslova, a upražnjene su i čelne pozicije u 10 generalnih konzulata. Čelna mesta u još petnaestak ambasada uskoro će ostati upražnjena, budući da je ambasadorima istekao mandat ili je pri kraju, pa se očekuje da će najverovatnije biti povučeni.

Otpravnici poslova trenutno vode ambasade u Azerbejdžanu, Albaniji, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Vatikanu, Zambiji, Izraelu, Indiji, Japanu, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Libiji, Maroku, Norveškoj, Severnoj Makedoniji, Siriji, Tunisu, Hrvatskoj i Češkoj. Novog ambasadora čeka i naša Misija pri UN u Njujorku.

Šefove, odnosno generalne konzule, nemaju ni naše diplomatske filijale u Čikagu, Sidneju, Banjaluci, Mostaru, Solunu, Minhenu, Štutgartu, Njujorku, Herceg Novom, Cirihu.

U Argentini, Grčkoj, Indoneziji, Kataru, Libanu, Portugaliji i na Kubi - Jela Baćović, Dušan Spasojević, Slobodan Marinković, Jasminko Pozderac, Emir Elfić, Oliver Antić i Danilo Pantović uveliko "troše" petu godinu mandata. Miodrag Nikolin "probio" je ovu granicu, s obzirom na to da je ambasador u Mjanmaru od 2013. godine.

Novi ambasadori trebalo bi da budu imenovani i u Poljskoj, Saudijskoj Arabiji, Sloveniji, Finskoj, Švedskoj, kao i u našoj misiji pri EU.

I Kulturni centar Srbije u Parizu trebalo bi da dobije novog direktora, s obzirom na to da tu funkciju u statusu vršioca dužnosti trenutno obavlja Marija Nestorović, treći sekretar naše ambasade u Francuskoj.

Odluka vrha vlasti bila je da se ne započinje kadrovsko popunjavanje naših diplomatsko-konzularnih predstavništava dok se ne sprovedu izbori, tako da sada novog šefa diplomatije Nikolu Selakovića, očekuje ozbiljan i veliki posao da u koordinaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pronađe najbolja kadrovska rešenja, pogotovo za ključne centre moći.

Plan vrha vlasti je da se sada ovaj proces završi što pre i da na dnevni red Vlade Srbije već narednih nedelja stignu prvi kadrovski predlozi. Prioritet će, kako saznajemo, imati popunjavanje upražnjenih mesta na destinacijama u našem okruženju, ali i u zemljama koje su važne za odbranu naših nacionalnih interesa i jačanje ekonomije.

U Vašington uskoro putuje novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je pre nekoliko dana dobio agreman američke administracije. Đurić je, inače, agreman dobio nepunih mesec dana nakon što je Vlada Srbije, 8. oktobra, donela odluku o njegovom imenovanju na mesto ambasadora Srbije u SAD. To, svakako, nije uobičajena praksa, jer se na agreman čeka između dva i tri meseca.

DALEKO OD KUBE

IAKO se u javnosti poslednjih dana spekulisalo da bi doskorašnji ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević mogao da bude naš novi ambasador na Kubi, kako saznajemo, on zasada ne slovi kao kandidat za ovu poziciju. Aktuelnom diplomatskom predstavniku Srbije u ovoj karipskoj zemlji Danilu Pantoviću istekao je petogodišnji mandat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.