VUČIĆ: Molim ljude iz KRIZNOG ŠTABA, ako je moguće, DA NE ZATVARAMO UGOSTITELJSKE OBJEKTE, da ne ostanu bez prihoda
Aleksandar Vučić, Foto: Ana Paunković

kosovo i bdp

VUČIĆ: Molim ljude iz KRIZNOG ŠTABA, ako je moguće, DA NE ZATVARAMO UGOSTITELJSKE OBJEKTE, da ne ostanu bez prihoda

Tematskoj sednici su pored Vučića i ministara prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

Objavljeno: 15:32h

Vlada Srbije održala je danas u Palati "Srbija" posebnu tematsku sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji i BDP-u kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tematskoj sednici su pored Vučića i ministara prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

O kovid bolnici

- Govorili smo o tri važne tema, a to su KiM, razvojni projektima, BDP, treća stvar je kovid 19. U narednih nekoliko dana završičemo bolnicu u batajnici. U tri smene će da rade, kako bismo mogli da primimo sve više zaposlenih-rekao je Vučić posle sednice Vlade.

Predsednik o KiM

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija Vučić je rekao da je sve upoznao sa činjenicom da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune ono što su potpisali.

"Najmanji pad BDP, najbolji smo u Evropi"

Vučić je naglasio da imamo najmanji pad BDP-a u trećem kvartalu.

- Najbolji smo u Evropi. To su odlične vesti - rekao je Vučić.

On je istakao da smo najbolji i da smo imali najbolji rezultat u trećem kvartalu.

- Ne znam još kako bi trebalo da se završi godina konačno, uprkos teškom trećem i četvrtom kvartalu gde smo mislili da ćemo biti slobodniji od korone-rekao je Vučić.

On je dodao da su danas razgovarali i o izgradnji puteva, kako bi podigli bruto domaći proizvod.

- Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja za održavanje puteva-rekao je Vučić, dodavši da su uvereni da ćemo biti zemlja sa najvišom stopom BDP-a u Evropi.

Predsednik je rekao da prema projekciji MMF-a u naredne tri godine Srbija će imati ukupan rast od 10, 2 posto, dok su iza nas Albanija, Bugarska, Rumunija...

Predsednik je rekao da je Beograd sada još izraženije žarište nego juče, da su bolnice sve punije i da ima sve više problema.

foto: Ana Paunković

Molba za Krizni štab

- Mora još mnogo da se radi i da se gradi. Zato je potrebno da se ne zatvara naša ekonomija. Molim ljude iz Kriznog štaba, ako je moguće, da ne zatvaramo ugostiteljske objekte, da ne ostanu bez prihoda. Potreban im je svaki dinar s obzirom na to da su u ranijim talasima pandemije najmanje radili - rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio i da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kad bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

- Razmišljali smo o tome da budemo jedna od retkih zemalja koja će uvećati sve ukupne zarade u javnom sektoru i penzije držeći zdravu privredu bez dugova za našu decu - rekao je Vučić.

Predsednik o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

- Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje-rekao je Vučić.

Kaže da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznaje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

- Nama nije u najvećem nacionalnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju kao papagaji-rekao je Vučić.

On je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici.

Kako kaže, govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

- Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez ozbira na ekonomske probleme izazvane kovudom19-rekao je Vučić.

"Nisam tražio da govorim na sahrani Amfilohija"

Vučić je odgovorio i na glasine da mu nije dozvoljeno da govori na sahrani mitropolita Amfilohija.

- Moja odluka je bila da odem u Podgoricu da odam poštovanje velikom i harizmatičnom čoveku. Sa Amfilohijem se nisam uvek slagao, ali to nisam ni krio. Poslednjih meseci imali smo odličan odnos. Bio je veliki lider - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da zna da mnogi nisu bili srećni što je otišao u Crnu Goru.

- Recite mi koga sam to zvao da govorim na sahrani. Da su me pitali predložio bih nekoga drugog. Meni je bila obaveza da odem i da se poklonim. Nisam tražio ni od koga tražio da govorim, niti me je to zanimalo - rekao je Vučić.

Podsećamo, Vlada Srbije održala je danas u Palati "Srbija" posebnu tematsku sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji i BDP-u kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.