NAKON VUČIĆA, OGLASIO SE ZAEV: Morate da čujete šta je REKAO!
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, Foto: EPA

panel

NAKON VUČIĆA, OGLASIO SE ZAEV: Morate da čujete šta je REKAO!

On je naglasio da ministri iz različitih resora Severne Makedonije, Srbije i Albanije intenzivno rade zajednički...

Objavljeno:

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da su lideri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, zajedno s njim spremni i željni da unaprede saradnju u regionu i da doprinesu pozitivnom razvoju prilika na Zapadnom Balkanu, te da zbog toga treba iskoristiti ovaj izazovni momenat kako bi se nastavilo u pozitivnom smeru, koji je dobar za sve građane ovih zemalja.

Zaev je na onlajn panelu u okviru petog Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogučnosti" na kojem učestvuju srpski predsednik i albanski premijer Aleksandar Vučić i Edi Rama, naglasio da je tokom pandemije i kako je rekao, u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, cilj da se postigne što veća efikasnost.

On je naglasio da ministri iz različitih resora Severne Makedonije, Srbije i Albanije intenzivno rade zajednički, te da su na više nivoa povezani kako bi delili informacije, kako bi ojačali regionalnu saradnju i zajedničkim snagama rešavali postojeće izazove.

Međutim, kako je istakao, mladi takođe treba intenzivno da učestvuju u ovom, kako je nazvao, restartu regionalne saradnje.

"Sve što radimo je za bolju budučnost novih generacija", kazao je Zaev i poručio je da mladi treba da budu glasnije uključeni u sve ove aktuelne procese jer, kako je rekao, čak ni najbolji zdrastveni ekspert ne može sam da se suoči sa ovom sitacijom.

Kako je dodao, potrebna je solidarnost u ovim pokretačkim procesima i pored ovih dramatičnih vremena.

"Znam da su mladi u regionu dobro povezani, da su razvili dosta zajedničkih projekata, ali moramo da nastavimo i dalje jer je svaki dan i svaki mesec važan", naglasio je Zaev.

Dodao je da postoji veliko poverenje izmedu Srbije, Albanije i Severne Makedonije i izrazio nadu da će solidarnost unutar ovih zemalja postići još veći efekat ako ona pređe granice i proširi se u regionu.

"Zzelimo da pokažemo da smo mali region kada pogledamo u globus i zato moramo da nastavimo da radimo u smeru regionalne saradnje. Naše institucije nastavljaju da rade ka celosnom otvaranju granica bez PCR testova, a takođe pričamo i u zajedničkom delovanju naših zdrastvenih sistema", naveo je on Cilj je, kaže, da učine zdrastvene sisteme ovih zemalja da budu u potpunosti na usluzi naroda.

"I mnogi drugih diskusija smo otvorili poput zelenih koridora za transport stoke, za slobodu kretanja građana, ali moram da naglasim da su mladi najvažniji alat za regionalnu saradnju preko RYCO i drugih inicijativa", kazao je Zaev i izrazio nadu da će se istim tempom nastaviti i tokom kovid krize, ali i nakon nje jer je poruka neophodnosti saradnje između naših zemalja ključna za nove generacije.

On je izrazio nadu da će se uskoro i Priština pridružiti ovoj inicijativi o regionalnoj saradnji.

Tvrdi da je Zapadni Balkan postao raskrsnica interesa ekonomije EU, SAD, Kine, Rusije i ostatka sveta, te da upravo zbog toga treba iskoristiti povoljnu geografsku poziciju i utrostručiti benefite za naše građane.

Međutim, dodao je on, prvo mora da se završi povezivanje unutar regiona.

"Investitori imaju u vidu sve aspekte u zemlji i u regionu. Veliki procenat njih će doneti pozitivne odluke za investiranje kod nas jer smo doneli odluku da se otvorimo i da razvijemo regionalnu saradnju", dodao je Zaev.

Zaista, objašnjava on, ako smo pametni i ako poguramo naše institucije da kreiraju poverenje sa našim susedima, to će dati jak doprinos u našem regionu koji će dati veliki doprinos našim ekonomija ali i drugim ekonomija.

Strane kompanije u ovoj krizi, kaže on, već shvataju koliko je daleko Kina, i upravo zbog toga nas vide kao atraktivne destinacije ako radimo na razviju regionalne saradnje.

"Mi ovde nudimo najniže takse, jeftinu cenu resursa i kvalitetnu radnu snagu", kazao je Zaev i dodao da treba da se iskoristi ovaj momenat za nove investvije i tako da se zadrže mlade i da shvate da treba ovde da ostanu jer ovde pripadaju.

Bilo gde van ovog regiona, tvrdi Zaev, mladi će biti stranci.

"Mladi moraju da budu oni koji će promeniti ove zemlje. Kao i svaka kriza i ova je mogućnost za teške odluke, a mi smo spremni da donesemo teške odluke kako bismo ubrzali našeg regiona napred", kaže makedonski premijer.

Naglašava da je cilj vlasti Srbije, Albanije i Severne Makedonije da budu bolji pružaoci usluga građanima.

Takođe podseća da regionalna saradnja daje velike rezultate i u drugim regiona na evropskom kontinentu i zato se oni zalažu za to.

"Ako smo pametni iskoristićemo sav naš potencijal i buduhc eprilike da povečamo kvalitet života ovde", objašnjava on.

Kaže da treba da se iskoristi potencijal slobodnog privrednog i poljorpivrednog zemljišta.

"Mi možemo višestruko da povečamo ekonomske pozitivne efekte kako bismo dostigli napredak. Borićemo se za više finansijske podrške kako bismo naterali vlasti i institucije da prate ono što mladi ljudi žele. Verujem da mnogo benefita će se dogoditi. Zzelim da mladi budu deo donošenja odluka, a ne samo političari da donose odluke, već mladi da donose odluke i verujem da će ta podrška biti veća i važnija kada je reč o regionu i samih zemalja", objašnjava Zaev.

Na pitanje gde vidi Severnu Makedoniju i region za pet godina, Zaev kaže da vidi svoju zemlju na jedinstvenom tržištu Zapadnog Balkana na kome će OneStopShop raditi u punom kapacitetu, na vratima EU, a možda već i kao punopravne članice.

"Vidim punu integraciju kao Višegradsku grupu, kao Nordijske zemlje, kao Italiju, Nemačku i Francusku", kazao je Zaev.

Dodao je da za pet godina vidi region u kome se mladi vraćaju i dolaze kako bi pronašli kvalitetan način života, a ne da emigriraju zbog lošeg života.

"Vidim region jednako razvijen kao i druge delove Evrope", zaključio je Zaev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.