PRED SRBIJOM JE NAJOZBILJNIJA REFORMA: Brnabić govorila o uvođenju platnih razreda!
Ana Brnabić, Foto: Nemanja Nikolić/Kurir

DIGITALIZACIJA

PRED SRBIJOM JE NAJOZBILJNIJA REFORMA: Brnabić govorila o uvođenju platnih razreda!

Brnabić je navela da će se nastaviti sa transformacijom i digitalizacijom državne uprave, kako bi postala efikasan servis gradjana i privrede

Objavljeno:

Uvodjenje platnih razreda u sistem javne uprave, najozbiljnija je reforma koja čeka Srbiju, izjavila je danas mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena je zbog korona krize za 2022. godinu. Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade", kazala je ona u Skupštini Srbije, obrazlažući program nove Vlade Srbije.

Brnabić je navela da je za sve reforme koje se sprovode u zemlji potrebna efikasna i odgovorna državna uprava, zbog čega da će se nastaviti sa transformacijom i digitalizacijom državne uprave, kako bi postala efikasan servis gradjana i privrede.

"Uspešnu transformaciju javne uprave u efikasan servis gradjana započeli smo kroz digitalizaciju javne uprave. Ukinuli smo obavezu korišćenja pečata za privredne subjekte, uveli elektronsko čuvanje i arhiviranje dokumenata, izvršili reformu upisa u katastar nepokretnosti, uveli elektronsku razmenu podataka izmedju organa uprave", podsetila je ona.

Kako je precizirala, do danas se u okviru javne uprave na ovaj način razmenilo više od 15 miliona podataka, što znači, dodala je, da 15 miliona puta gradjani nisu morali da idu od šaltera do šaltera, već je to država uradili za njih.

"Naredna Vlada završiće i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Republiku Srbiju -- Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Кragujevcu. Podaci naših gradjana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar", rekla je Brnabić i navela da će Кragujevac biti pretvoren u regionalni IT centar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.