OVO SU NAŠI NOVI FOKUSI, OVI SEKTORI ĆE OD SADA BITI OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Brnabić ukazala na nove PRIORITETE!
Ana Brnabić, Foto: Nemanja Nikolić/Kurir

otvoreno

OVO SU NAŠI NOVI FOKUSI, OVI SEKTORI ĆE OD SADA BITI OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Brnabić ukazala na nove PRIORITETE!

Ona je navela da će posebna pažnja biti usmerena na ubrzanje procesa odobravanja i ugovaranja podrške i realizaciju planiranih investicija iz IPARD fonda EU

Objavljeno:

Poljoprivreda, veštačka inteligencija i kulturne industrije, turizam, ekologija, energetika i rudarstvo, takođe su sektori koji su važni za dalji privredni rast, navela je mandatarka Ana Brnabić.

Brnabić je ukazala da se značaj poljoprivrede i samoodrživosti pokazala više nego ikada tokom kovid krize, kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica, već upravo suprotno, i pored krize, Srbija je bila u prilici da izvozi sirovine i proizvode.

U svom ekspozeu, Brnabić je navela da je se ulaže u sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu zaštitu, subvencije za obnovu mehanizacije i kupovinu nove opreme, dok se stimuliše unapređenje kvaliteta sadnog materijala i procesa proizvodnje.

foto: Nemanja Nikolić/Kurir

Ona je navela da će posebna pažnja biti usmerena na ubrzanje procesa odobravanja i ugovaranja podrške i realizaciju planiranih investicija iz IPARD fonda EU.

"Ali, možda i najvažniji novi zadatak za nas je da radimo više na odnosu između poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato smo u Zakonu o ministarstvima predložili da prehrambena industrija iz sektora privrede pređe u sektor poljoprivrede”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je jedna od najvećih šansi da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda.

"Tu će nam biti posebno važan sektor vinarstva i vinogradarstva. U najkraćem roku moramo usvojiti Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva i završiti novi Zakon o vinu, navela je ona.

Kao posebno važnu oblast za novu vladu, navela je veštačku inteligenciju, ukazujući da je Srbija ove godine skočila 12 mesta u odnosu na 2019. godinu i sada je 46. zemlja od 194 koje se mere, prva u regionu Balkana.

- Osnovaćemo Institut za razvoj veštačke inteligencije u saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama, privredom i javnim sektorom. Cilj nam je da pozicioniramo našu zemlju kao lidera regiona u razvoju veštačke inteligencije, rekla je Brnabić i dodala da je sve to moguće u 2021. godini.

Takođe, navela je da će se vlada u narednom mandatu baviti obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte.

- Radimo na izgradnji novih zgrada i proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta, radićemo na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja, nastaviti sa ulaganjem u očuvanje kulturnog i arheološkog nasleđa i olakšavanje uslova za rad s fokusom na pojedince - samostalne i slobodne umetnike - čiji ćemo status konačno, posle više decenija, rešiti, rekla je Brnabić.

foto: Ana Paunković/Kurir

Dodala je da će se podsticati prenamena objekata kulturnog i industrijskog nasleđa otvaranjem novih kulturnih centara i kreativnih prostora.

Kada je reč o turizmu, Brnabić je navela da se u prethodne četiri godine pokazalo da turizam ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije.

"Ova godina bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je prethodna vlada razvila sistem eTurista, koji će vlada nastaviti da koristi za bolje "targetirano" ulaganje, a nastaviće se sa podsticajima za privatne investicije u smeštajne kapacitete u banjskim mestima, kao i sa sistemom vaučera za odmor u Srbiji.

"Srbija je, zahvaljujući svemu učinjenom od 2014. godine, danas, bez sumnje, došla u fazu razvoja kada neophodno moramo da se okrenemo temi životne sredine i ekološke održivosti našeg razvoja", poručila je Brnabić.

Ona je navela da kvalitet životne sredine postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o opštem kvalitetu života građana, u vreme kada je nezaposlenost niska, ekonomski prospekti dobri, a plate, iako još uvek niske, ipak u kontinuiranom porastu/ Zato će, naglasila je, povećanje standarda zaštite životne sredine, pre svega kada je reč o otpadnim vodama i čvrstom otpadu i zaštita zdravlja građana, u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha, biće među ključnim prioritima vlade, u koje će se značajno ulagati.

Ilustrujući koliki izazov predstavlja prečišćavanje otpadnih voda, navela je da se procenjuje da je za vreme SFRJ, u doba najvećeg infrastrukturnog razvoja, izgrađeno 44 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a mi sada, treba da izgradimo 320 u narednih 15 godina.

Takođe, drugi prioritet je upravljanje otpadom, a u pogledu kvaliteta vazduha, pored proširenja mreže za monitoring kvaliteta vazduha, potreban je novi strateški i pravni okvir, kao i ulaganje u osavremenjivanje sistema grejanja.

"To su ogromne investicije, ali do sada moramo da uradimo", rekla je Brnabić.

Po pitanju energetike, nastaviće se sa realizacijom planiranih investicija u energetskoj infrastrutkturi, podizanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisija štetnih gasova i efekta staklene bašte, što je, kaže, od posebnog značaja za državu.

"Završićemo izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom (tzv. „Turski tok“), započećemo izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i radićemo na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru", rekla je Brnabić.

Dodala je da će se, u okviru "zelene agende", nadležni truditi da kontinuirano povećavaju udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije, uz stimulaciju energetske efikasnosti u Srbiji.

"Započeli smo izgradnju postrojenja za odsumporavanje gasova u termoelektrani Nikola Tesla A, i nastavićemo sa realizacijom drugih sličnih projekata kako bi čitav energetski sistem učinili ekološki održivim", rekla je Brnabić.

Takođe, sektor rudarstva ostaje važan element privrednog razvoja Srbije.

Tako će, kaže, poseban fokus biti na realizaciji projekta "Jadar koji predstavlja veliku priliku za Srbiju, jer se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, "Jadarita.

Brnabić je rekla da taj projekat ima potencijal da pozicionira Srbiju kao značajnog snabdevača svetskog tržišta za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

"Naš cilj je da, uz partnere iz Rio Tinta, formiramo strateško partnerstvo sa trećom kompanijom koja bi započela proizvodnju hibridnih i električnih automobila i/ili kompanijom koja će pokrenuti proizvodnju električnih baterija u Srbiji. Ovo bi nam omogućilo da dalje unapredimo i podignemo našu ekonomiju i da zauzmemo lidersku poziciju u regionu s aspekta tehnologija nisko-ugljeničnog razvoja", rekla je Brnabić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.