SRBIJA NA NOGAMA ZBOG VESTI, SADA JE POSTALA MINISTARKA: Ovo je cela BIOGRAFIJA o njoj!
Foto: Stefan Jokić

dobro prošla

SRBIJA NA NOGAMA ZBOG VESTI, SADA JE POSTALA MINISTARKA: Ovo je cela BIOGRAFIJA o njoj!

Mediji su je i ranije više puta dovodili u vezu sa ovim resorom, a bila je veoma angažovana i u Odboru za zaštitu životne sredine

Objavljeno:

Predsednica Skupštine Srbije u dva mandata Maja Gojković jedno vreme bila na čelu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i još tada je navela da je oblast kulture veoma važna za državu.

Nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke predsednica Vlade Ana Brnabić saopštila je ko će biti novi ministri u Vladi Srbije, a među njima je upravo i ona.

Nova vlada, koja će biti formirana u narednih nekoliko dana imaće na mestu ministarstva kulture i informisanja Maju Gojković.

Mediji su je i ranije više puta dovodili u vezu sa ovim resorom, a bila je veoma angažovana i u Odboru za zaštitu životne sredine.

Maja Gojković je rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu, diplomirala je na Pravnom fakultetu Unoverziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit je položila dve godine kasnije.

Obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije od 1998. do 1999. godine i bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije do 2000.

Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada, kao prva žena na toj funkciji u istoriji grada.

Bila je i na čelu delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj uniji (IPU) kada je Beograd dobio organizaciju 141. Skupštine IPU, koja je održana prošle godine i okupila 77 predsednika parlamenata i više od 2000 parlamentaraca iz celog sveta.

Gojković ima bogato parlamentarno iskustvo, a u parlamentarnom životu je aktivna od 1992. godine. Bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodina, Skupštini Srbije, kao i u Skupštini SRJ.

Promenila pet stranaka

Političku karijeru Maja Gojković započela je devedesetih godina, a za gotovo tri decenije koliko je prisutna na političkoj sceni Srbije promenila je pet stranaka.

Od 1990. godine bila je član Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, koja će se kasnije ujedniniti sa Srpskim četničkim pokretom i na političku scenu iznedriti, danas vanparalmentarnu, Srpsku radikalnu stranku, sa Vojislavom Šešeljem na čelu. Visoki funkcioner SRS-a bila je sve do 2008. godine, kada je izbrisana iz članstva ove partije.

Nakon toga, osnovala je grupu građana "Maja Gojković", koja će nakon godinu dana prerasti u Narodnu stranku. Ova stranka učestvovala je na parlamentarnim izborima u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice i Novom Srbijom Velimira Ilića.

Na izborima maja 2012. nastupila je na listi URS-a, čiji je lider bio Mlađan Dinkić, a početkom decembra 2012. godine obavestila javnost da Narodna partija, čiji je ona osnivač i predsednica, kolektivno pristupa SNS-u.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.