SKUPŠTINA O SASTAVU NOVE VLADE: Ovo je Predlog zakona o ministarstvima
Uživo iz Skupština, Foto: Zorana Jevtić

svi su čekali ovo

SKUPŠTINA O SASTAVU NOVE VLADE: Ovo je Predlog zakona o ministarstvima

O sastavu nove vlade danas raspravljaju poslanici na sednici Narodne skupštine.

Objavljeno:

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 167 poslanika.

On je poručio da selo ne treba koristiti samo u predizbonoj kampanji, već stalno razmišljati o tome kako da se mladi zadrže na selu, jer 86 odsto sela nestaje.

- Moramo da vidimo kako da zadržimo poljoprivrednike i mlade koji žive na selu i da nema razlike između sela i grada - rekao je Marković i dodao da treba voditi računa o tome da cena poljoprivrednih prozivoda bude takva da se vrednuje uloženi trud i rad.

Dodao je i da moraju da se stvore uslovi da oni koji žive na selu imaju puteve, kanalizaciju, vodovodnu mrežu...

- Ako ne stvorimo uslove za dom kulture, penzionerski klub, sportski teren, onda ne možemo da očekujemo da zadržimo mlade ljude na selu, da žive od svog rada - rekao je Marković.

Marković je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je predložio formiranje ministarstva za brigu o selu i predložio formiranje još jednog ministarstva - za školski sport, jer ima mnogo talentovane dece.

11:00 - Vladimir Đukanović: Podržati Predlog zakona o ministarstvima

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik na listi “Aleksandar Vučić - za našu decu” Vladimir Đukanović pozvao je danas parlamentarce da podrže Predlog zakona o ministarstvima i dodao da se iskreno nada da ministri neće biti oni o kojima se u medijima govorilo da će biti.

Đukanović je istakao da mu smeta to što mediji ne pišu o tome s kakvim će se poteškoćama u narednom periodu suočiti Vlada Srbije, već samo ko će na kom mestu biti, a veruje da iza tih natpisa stoje i pojedini funkcioneri.

- Znam koliko je teško formirati vladu, jer svako misli da je bogom dan, a još strašnije mi je kada vidim koliko jedni drugima podmeću u medijima, pa kažu ja ću biti ministar, da ne govorim o ambasadama koje malo-malo pritiskaju da stave svog čoveka - rekao je Đukanović .

On se pita koga je briga ko će na kom mestu biti, navodeći da je važno ko je sposoban da nešto uradi i ko je stručan. “Mi samo pričamo o tome ko će da uzme neki resor. To je ono što smo nasledili posle 2000.godine i danas se to preslikava”, rekao je Ðukanović.

“Iskreno se nadam, kada budemo u nedelju saznali (ko je ministar), da to neće biti oni koji malo-malo stave svoj lik u novine i da će to biti sasvim drugačije, a sam zakon nam daje mogućnost da imamo kvalitetne ljude”, rekao je Ðukanović.

Formiraće se Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Nova vlada Srbije, čije se formiranje očekuje sledeće sedmice, pored pomenuta tri, imaće i Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo za evropske integracije.

Takođe, ostaju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

U Predlogu zakona više nema ministarstava bez portfelja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.