AMERI, BRITANCI I NEMCI HHTELI DA STAVE TAČKU NA KOSOVO, A ONDA JE USTALA RUSIJA: Rusi oštro stali na put Prištini!
Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

oštro!

AMERI, BRITANCI I NEMCI HHTELI DA STAVE TAČKU NA KOSOVO, A ONDA JE USTALA RUSIJA: Rusi oštro stali na put Prištini!

Žustra sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjeni nacija posvećena Kosovu, vođena bez „diplomatskih" rukavica, pokazala je da se Zapadu žuri da zatvori ovo pitanje. Dodatno je osvetlila i međusobne odnose velikih sila, ali i pokazala da je Rusija argumentima svima stavila do znanja da od brzog rešenja nema ništa.

Objavljeno:

Ovo je ocena Vladislava Jovanovića, dugogodišnjeg ambasadora naše zemlje u UN, koji naglašava da je epilog sednice - prvi put javno kritikovanje Prištine zbog odnosa prema Specijalnom sudu od strane prvog čoveka UN, i jasno stavljanje do znanja od strane Rusije da su Rezolucija 12 44 i misija Unmika neprikosnoveni na Kosovu.

Rusija traži poštovanje odredaba UN od Prištine

Čvrst stav Rusija je na ovoj pokazala i time što je ruski ambasador u UN Vasilij Nebnzja oštro upozorio predstavnicu kosovskog ministarstva spoljnih poslova Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli. On je protestovao zbog toga što se u uključenju u onlajn sednicu predstavnice Prištine videla zastava takozvane države Kosovo.

Ambasador Rusije, koji inače trenutno i predsedava SB UN, rekao je da je nedopustivo kršenje pravila učešća Kosova na sednicama SB UN.

- Ponovo na ekranu vidimo atribute takozvane državnosti Kosova. Podsećamo da su u Savetu bezbednosti usvojena pravila učešća na zasedanjima kada je reč o predstavnicima Kosova, i ona se moraju poštovati. Pored toga, želim da kažem, kao predstavnik Rusije, da se na taj način dovodi u pitanje naša saglasnost na poziv Kosovu za učešće na narednoj sednici - dodao je Nebenzja.

To je novi momenat koji pokazuje pre svega da i sama Amerika počinje da gubi strpljenje sa tvrdokornim stavovima pojedinih kosovskih lidera kao i da na neki način želi da se „otarasi šumskih ljudi" koji vode Kosovo, a koji svojim ponašanjem štete i američkoj politici.

- Ovo je pomalo i opomena Amerike Prištini da bi, ako Tramp pobedi, mogla da ide i korak dva dalje ka menjanju do sada kategoričkog stava koji se odnosi na nezavisnost Kosova. Odnosno, da svoj dosadašnji stav prilagođava novim realnostima i novim geopolitičkim potrebama Amerike na Balkanu. To može da znači da nezavisnost Kosova nije svršena činjenica kako se to do sada tretiralo i da ideja da postane deo UN nije više sasvim održiv, sa ovakvim stavovima Prištine - ocenjuje on.

Prva javna kritika Prištine od strane UN

Jovanović takođe smatra da je ova sednica o Kosovu i Metohiji pokazala i širu sliku odnosa globalne politike u svetu. Za razliku od ranijeg perioda kada smo imali slabu Rusiju i neutralnu Kinu, stvari su se sada drastično promenile, što je izgleda uticalo i na jačanje UN kao organizacije.

- Čvrst stav Rusije po pitanju misije Unmik i Rezolucije 12 44 nije nov, ali je čini mi se ovoga puta u raspravi argumentovano odneo pobedu. Oštrina, otvorenost i sukobljavanje argumenta koji su preovladavali na ovoj sednici pokazali su da je Kosovo postalo problem i u geopolitičkim odnosima velikih sila. Takođe, da to nije samo izolovan zabran u kome Zapad može sam da odlučuje i da nameće rešenja, već će morati da uvaži i činjenicu da SB ne prihvata ni nezavisnost Kosova kao takvu, niti članice SB UN, a pre svega Rusija ne dozvoljavaju da se UN eliminiše sa Kosova i Metohije - objašnjava Jovanović.

Jovanović dodaje da su se ovakve sednice „bez rukavica" održavane u SB UN samo u periodima dok je trajao građanski rat u BiH i kasnije na Kosovu, kada je došlo do agresije NATO bez odobrenja SB UN na SRJ.

Sednica na kojoj su maske skinute

- Zapad će iz ovoga morati da izvuče neke zaključke i da svoju dosadašnju ultimativnu i tvrdu poziciju preispita - kaže Jovanović.

Ova sednica SB UN, kako dodaje, može da bude indikativna za dalje odnose u između velikih sila, a naročito za dalje postupanje Amerike ako Tramp ostane na čelu Amerike. Pa i ako ne pobedi, dodaje naš sagovornik, opet će se odblesci ove sednice pokazati i nekoj novoj američkoj administraciji da ne može da može da radi kao što je to pre činila i da grubim postupcima nameće svoje stavove drugima.

- Po svemu sudeći, ova sednica može da bude i jedan početak odgovornijeg postavljanja i SB, i velikih sila prema ovom otvorenom kriznom pitanju koje se zove - neovlašćeno jednostrano proglašenje nezavisnosti državnosti od strane Kosova i Metohije, koje se desilo uprkos SB i njegovoj obavezujućoj Rezoluciji 1244 - kaže Jovanović.

Argumenti Rusije zapušili usta Zapadu

Inače na sednici SB UN, Sjedinjene Američke Države su zatražile da se članice Saveta bezbednosti izjasne o „izradi plana za tranziciju UNMIK-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN".Takvoj ideji, koja uključuje dramatično smanjivanje mandata i brojnosti UNMIK-a, oštro se usprotivio ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, koji je rekao da „Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu".

U izveštaju koji je prethodno podeljen ambasadorima članica Saveta bezbednosti, šef UNMIK-a Zahir Tanin je upozorio na probleme s kojima se suočava Specijalni sud za zločine OVK.

Izaslanik generalnog sekretara UN je, ne imenujući krivce, rekao i da su „pojedini" politički lideri vodili kampanju protiv suda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.