DEMOGRAFIJA DMITROVIĆU, ŠAPIĆU NOVO MINISTARSTVO, SOCIJALISTI HOĆE PROSVETU: Nazire se kadrovski mozaik nove Vlade
Vlada Srbije imaće najmanje 22 člana, Foto: Stefan Jokić

VLADA SRBIJE

DEMOGRAFIJA DMITROVIĆU, ŠAPIĆU NOVO MINISTARSTVO, SOCIJALISTI HOĆE PROSVETU: Nazire se kadrovski mozaik nove Vlade

O novoj vladi ne razmišlja se na način da se što više resora sačuva za SNS, a da onda vidimo šta ćemo da podvalimo koalicionim partnerima

Objavljeno:

Vlada Srbije, koja mandat treba da započne 28. oktobra, imaće najmanje 22 člana, a većina članova biće iz redova naprednjaka.

Kako sada stvari stoje, socijalistima će pripasti dva resora i po jedan SPAS-u i koalicionim partnerima SNS - strankama Rasima Ljajića i Milana Krkobabića.

Kako tvrde naši izvori, SPS će, po jednoj varijanti, ostati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje će nastaviti da vodi Branko Ružić, dok će Aleksandar Antić iz resora energetike biti prekomandovan u saobraćaj. Druga opcija je da jedan od dva resora koja su namenjena SPS bude prosveta, što je i želja socijalista. Već je poznato da će šef ove partije Ivica Dačić biti predsednik parlamenta.

Prema našim informacijama, SPAS Aleksandra Šapića najverovatnije će dobiti novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji. Tu se kao najozbiljniji kandidat za šefa pominje Ratko Dmitrović, koji je na listi SPAS izabran za poslanika.

Kako je najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, u narednim danima trebalo bi da obavi razgovore sa PUPS i Srpskom narodnom partijom. Kako sada stvari stoje, Krkobabić koji u ovom mandatu brine o regionalnom razvoju mogao bi da proširi svoj delokrug i da se stara o selu. On se i u odlazećoj vladi bavio sličnim poslovima, kao ministar bez portfelja za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Ostaje nedoumica da li će i Nenad Popović nastaviti rad u Nemanjinoj 11, gde je trenutno ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj.

U Vladi će na ministarskom nivou i dalje biti zastupljen i SDPS, s tim što će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija umesto Ljajića ubuduće voditi Tatjana Matić, koja je bila državni sekretar u ovom resoru.

Od naprednjaka u Vladi zasada sigurno ostaju Siniša Mali i Branislav Nedimović, koji će zadržati resore finansija i poljoprivrede. Zorana Mihajlović svakako ostaje u Nemanjinoj, ali se kao opcija pominje i da će promeniti resor, pa možda iz građevine pređe u energetiku. Dosadašnjem šefu Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću namenjen je resor odbrane. U tom slučaju Aleksandar Vulin bi preuzeo policiju. Dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković biće ministarka kulture i informisanja.

Kao najozbiljniji kandidat za šefa diplomatije figurira generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Za njega je mandatarka Ana Brnabić rekla da bi volela da ga vidi u svom timu, a pohvalno je govorila i o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

- O novoj vladi ne razmišlja se na način da se što više resora sačuva za SNS, a da onda vidimo šta ćemo da podvalimo koalicionim partnerima. Razmišljamo šta možemo da uradimo za građane Srbije, o jasnim prioritetima - poručila je juče Brnabićeva.

Kako će izgledati konačna raspodela kadrovskih karata u Nemanjinoj, biće poznato u nedelju, kada se vrh SNS okuplja na novoj sednici Predsedništva stranke.

U međuvremenu će biti učinjeni naredni koraci ka konstituisanju izvršne vlasti. Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici, generalni sekretar, kao i sastavi odbora i delegacija pred međunarodnim institucijama, biće održana danas. Reč je o nastavku sednice od 3. avgusta, kada je konstituisan parlament i sada se rad nastavlja po već utvrđenom dnevnom redu.

U subotu će se najverovatnije razmatrati predlog zakona o vladi i ministarstvima, o kojem će se glasati u ponedeljak. Ekspoze premijerke i izbor članova vlade je u sredu, 28. oktobra.

Narednih dana trebalo bi da bude izabrana i Pokrajinska vlada. Sednica Skupštine Vojvodine biće održana u subotu ili odmah posle vikenda.Izvršni direktor CeSid Bojan Klačar kaže, za "Novosti", da oročavanje buduće vlade na godinu i po dana, kada će kako je najavio Vučić biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim - nije iznenađenje:

- Učešće Šapića u izvršnoj vlasti je delimično iznenađenje, a izbor Dačića za predsednika Skupštine je potpuno iznenađenje. I to ne zato što se nije slutilo, već zato što je to na neki način nazadovanje lidera socijalista u političkoj karijeri, pošto je pozicija ministra spoljnih poslova i potpredsednika vlade zamenjena pozicijom predsednika Skupštine. Funkcija predsednika skupštine jeste visoko u hijerarhiji, ali parlament sam po sebi nije toliko jak koliko izvršna vlast - smatra Klačar.

Kongres SNS u decembru ili januaru

SRPSKA napredna stranka juče je obeležila 12 godina od osnivanja, a potpredsednik Miloš Vučević rekao je da je ova partija potpuno promenila tok i smisao višestranačja u Srbiji, donela političku stabilnost kao preduslov za ekonomski prosperitet, jačanje bezbednosnih struktura, ulaganje u zdravstvo i sve što je važno za jedno društvo.

On je naveo i da će Predsedništvo stranke u nedelju odlučiti da li će kongres biti u decembru ili u januaru sledeće godine, ukoliko to budu dozvolili epidemiološki uslovi. Tome će prethoditi unutarstranački izbori, od mesnih odbora, opštinskih i gradskih, do skupštine stranke koja bira Glavni odbor i Izvršni odbor, ali je uveren da Vučića svi podržavaju.

- Većina članova stranke želi da na njenom čelu ostane Vučić. On je rekao da će se povući, a mi ćemo se potruditi da ga ubedimo da ostane kapiten, jer zašto bismo menjali tim koji donosi pobedu.

Odalović sekretar parlamenta

NOVI generalni sekretar Skupštine biće Veljko Odalović, koji će na ovu poziciju doći sa mesta generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. On će i ovoga puta biti u timu svog partijskog šefa Ivice Dačića, sa kojim će zajedno doći iz resora diplomatije. Inače, Odalović je već bio na mestu generalnog sekretara parlamenta u mandatu od 2008. do 2012. godine.

Kako saznajemo, potpredsednici Skupštine iz redova naprednjaka, biće Sandra Božić i Vladimir Orlić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.