DAČIĆ JE VELIKO IZNENAĐENJE, A ŠAPIĆ JE DOBIO PRAVU PRILIKU! Ocena analitičara o promenama na političkoj sceni
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Dejan Vuk Stanković

DAČIĆ JE VELIKO IZNENAĐENJE, A ŠAPIĆ JE DOBIO PRAVU PRILIKU! Ocena analitičara o promenama na političkoj sceni

Za njega je iznenađenje to što će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine, ali smatra da to može da bude dobro, jer lider socijalista ima dugo političko iskustvo.

Objavljeno:

Primarni motiv za sastav buduće vlade nije stranačka premoć SNS-a i njenog lidera, već udruživanje svih parlamentarnih političkih stranaka u rešavanju političkih, ekonomskih i problema izazvanih pandemijom virusa korona, ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković nakon što je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da će u vladu ući i SPAS i SPS.

Stanković smatra da je na prvi pogled sastav buduće vlade neočekivan, ali da ima ima određenu političku poruku.

"Formirana je jedna shema buduće vlade Srbije. Ostaje da se vidi koja su to personalna rešenja, ali politički sastav je takav da ćemo imati koncentracionu vladu, vladu nacionalnog dogovora i vladu koja treba zemlju da izvuče iz korona krize i da što je više moguće zaštiti državne interese po pitanju Kosova i Metohije", kaže Stanković.

Za njega je iznenađenje to što će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine, ali smatra da to može da bude dobro, jer lider socijalista ima dugo političko iskustvo.

"Negde je moralo da prevagne. Ipak je SNS odnela ubedljivu pobedu na izborima i jedno jako ministarstvo ne može tako lako da pripadne izrazito slabijem koalicionom partneru", kazao je Stanković za Tanjug posle sednice Predsedništva SNS.

Kada je reč o Aleksandru Šapiću, Stanković smatra da je postupio politički korektno i odgovorno time što je pružio podršku nekim načelnim opredeljenjima vlade, a nije izgubio od svog identiteta, dok je dobio šansu da kroz ministarstvo koje će imati pokaže šta ume i zna.

"To je vlada nacionalnog jedinstva, koja liči na jedno nekonvencionalno političko rešenje, koje je i potrebno u vanrednim okolnostima u kakvim se nalazimo. Logika prilikom sastavljanja ove vlade je bila logika rešavanja nagomilanih političkih, ali pre svega socijalno-ekonomskih i zdravstvenih problema", kazao je Stanković.

Prioritet vlade biće suočavanje sa ekonomskom krizom, korona krizom, korupcijom i da stvori preduslove za stabilan i održiv ekonomski napredak, smatra Stanković i dodaje da mu se čini da je to i direktna posledica preporuka koje stižu iz EU, jer je jedan od prioriteta borbu protiv kriminala i korupcije.

"To je ključna tačka pri izgradnji vladavine prava u zemlji i ono što mi moramo da uradimo, ne zbog Brisela, nego zbog nas samih i dobro je da je to fokusirano kao neka vrsta izazova za predsednika Srbije i buduću vladu", rekao je Stanković.

Jedan od prioriteta je i zaštita državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, navodi Stanković i ističe da je i to tema za koju je važan konsenzus svih političkih partija u parlamentu.

Ocenjuje da je na SNS-u najveći teret, jer treba da predloži ministre koji će imati, kako kaže, barem tri karakteristike, a to je da su lideri u svojoj oblasti, da su lojalni stranci i državi i da su kompetentni da upravljaju državom u jednoj vanrednoj situaciji.

Što se tiče ograničenog mandata vlade i skupštine, Stanković kaže da to korespondira sa dve okolnosti - okončanjem krize izazvane virusom korona i održavanjem predsedničkih i beogradskih izbora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.