DOBILI SMO ZELENO SVETLO! Mali najavio povećanje PLATA I PENZIJA, a evo kada nas to očekuje!
Siniša Mali, Foto: Sonja Spasić

siniša mali

DOBILI SMO ZELENO SVETLO! Mali najavio povećanje PLATA I PENZIJA, a evo kada nas to očekuje!

- Ne postoji druga zemlja u Evropi koja će moći da poveća plate u vreme krize sa koronavirusom - istakao je Mali.

Objavljeno:

Zaposleni u javnom sektoru u Srbiji, njih oko 600.000, zahvaljujući vođenju odlične ekonomske politike, od januara 2021. će imati novo povećanje plata. Prema nezvaničnim procenama, zdravstveni radnici, zaposleni u policiji i vojsci, profesori... mogli bi da dobiju povišicu od čak šest odsto.

Tako će posle 1. januara 2021. godine medicinske sestre imati plate u proseku veće za oko 2.500 dinara, doktori u domovima zdravlja oko 3.500, dok će nastavnici dobiti povišicu od 2.000 dinara.

Da će plate u javnom sektoru biti povećane od iduće godine, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je sa time saglasan i Međunarodni monetarni fond, koji je ocenio da je Srbija na prvom mestu po privrednom rastu u Evropi. Mali je rekao da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od januara.

- Neće to biti procenat kao prošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru. U aprilu-maju imaćemo prosečnu platu od 540 evra. S obzirom na to da je prosečna plata u našoj zemlji trenutno oko 510 evra, jasno je da se očekuje povećanje od oko pet do šest odsto da bi se dostiglo primanje od 540 evra. Da podsetim, 2012. ili 2013. bilo je 312 evra - rekao je Mali.

Kako je dodao ministar finansija, za nekoliko dana znaće se tačan procenat povišice.

- Ne postoji druga zemlja u Evropi koja će moći da poveća plate u vreme krize sa koronavirusom - istakao je Mali.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da javni sektor od 2021. treba da očekuje povišicu. I on je tada istakao da će na proleće naredne godine prosečna plata biti 540 evra.

Veće i penzije

Od 1. januara naredne godine biće povećana primanja i našim najstarijim sugrađanima. Naime, za oko 1,7 miliona penzionera primanja će biti viša za 5,9 odsto, s obzirom na to da će se od naredne godine primenjivati takozvani švajcarski model. Ta formula podrazumeva usklađivanje primanja sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.