SUTRA IMENA NOVIH MINISTARA: Mandatarka Ana Brnabić na predsedništvu naprednjaka predstavlja članove kabineta!
Ana Brnabić, Foto: Beta/Slobodan Miljević

nemanjina 11

SUTRA IMENA NOVIH MINISTARA: Mandatarka Ana Brnabić na predsedništvu naprednjaka predstavlja članove kabineta!

Imena budućih ministara u novoj Vladi Srbije biće poznata sutra, posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj će mandatarka Ana Brnabić predstaviti svoj tim

Objavljeno:

Po rasporedu, zvaničan predlog za formiranje kabineta u Nemanjinoj 11 biće poslat Skupštini Srbije. Sednica, na kojoj će Brnabićeva izneti ekspoze i predstaviti kadrovska rešenja, a zatim i biti izabrana Vlada, trebalo bi da bude održana do kraja nedelje. Pre toga, parlament treba da izglasa predsednika, potpredsednike i generalnog sekretara Skupštine.

Time bi, na osnovu rezultata održanih na izborima 21. juna, bilo kompletirano formiranje institucija.

Posle sednice Predsedništva definitivno će se znati da li će SNS i SPS nastaviti saradnju, što je trenutno izvesnija varijanta. Druga je da im se pridruži i SPAS Aleksandra Šapića.

Izvesno je da će u Vladi biti više žena, ali i ministarstava. Kada je predsednik Aleksandar Vučić dao mandat za sastav Vlade Ani Brnabić, predložio je i da 50 odsto ministarskih mesta ide damama, kao i da se formiraju dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, decu i demografiju.

Na rukovodeća mesta novih ministarstava mogli bi da dođu predstavnici civilnog sektora, pa i stranaka opozicije.

U javnosti su se spominjali mnogobrojni kandidati za pozicije u Vladi Srbije. Tako su "u igri" funkcionerke naprednjaka Marija Obradović, Irena Vujović, Maja Gojković... Kao kandidat za resor evropskih integracija pominjala se Suzana Grubješić, koja je 2012. bila potpredsednica Vlade zadužena za pregovore s Briselom. Za resor kulture, osim Gojkovićeve, pominjane su balerina Aja Jung, direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan, ali i savetnica mandatarke Ana Ilić. U Vladi je "viđena" i zamenica direktorke Batuta Darija Kisić Tepavčević.

foto: Stefan Jokić

Mandate bi trebalo da nastave ministar finansija Siniša Mali, poljoprivrede Branislav Nedimović, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i socijalisti - šef diplomatije Ivica Dačić i prvi čovek resora energike Aleksandar Antić, ukoliko SPS bude koalicioni partner. Moguće je da neki broj njih zadrži svoje resore, dok bi neki mogli dobiti i druga zaduženja.

U kombinatorikama oko sastava nove vlade, pominjali su se i "mladi lavovi", pa nije nemoguće da se među ministrima pojavi i neko od mlađih predstavnika sa izborne liste SNS. Na primer, u konkurenciji je i preduzetnica Ivana Popović, koja je bila na petom mestu spiska za poslanike.

Kao kandidati za predsednika parlamenta pominjali su se naprednjaci Vladimir Marinković i Vladimir Orlić. Ukoliko ne bude deo nove vlade, Skupštinu bi mogla voditi i Marija Obradović. U prognozama oko podele mesta pojavljivale su se i informacije da bi SNS ovu poziciju mogao ustupiti i socijalistima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.