OVAJ DOKUMENT NIJE VIĐEN DO SAD! Vučić pokazao jedan akt, pa objasnio GLAVNI PROBLEM U DIJALOGU SA PRIŠTINOM
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Predsednik Srbije

NEMA ROKA ZA KRAJ DIJALOGA

OVAJ DOKUMENT NIJE VIĐEN DO SAD! Vučić pokazao jedan akt, pa objasnio GLAVNI PROBLEM U DIJALOGU SA PRIŠTINOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se novinarima nakon sastanka u Vili Mir sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom

Objavljeno:

- Dogovorili smo nastavak dijaloga, ali ključna tema je Zajednica srpskih opština. Dalje, slobodan protok kapitala, robe, ljudi i usluga mora nesmetano da se obavlja. Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, a suština nastavka tog puta zavisi od dijaloga sa Prištinom. Insistirao sam na implementaciji Briselskog sporazuma. Hvala Lajčaku na njegovoj posvećenosti dijalogu. Zapamtite, kakav god da dijalog imamo, opet je bolje nego bez dijaloga. Mi smo spremni za kompromis i ići ćemo u Brisel kada god razgovor bude zakazan - rekao je Vučić.

Lajčak je rekao da mu je drago što je u Beogradu.

- EU ovim dijalogom ima za cilj normalizaciju odnosa, a šta znači ta normalizacija, treba da se dogovore učesnici u dijalogu. Mi nismo tu da primoravamo bilo koga bilo šta. Ne možemo mi da želimo normalizaciju više nego učesnici. Cilj čitavog procesa je da se Srbija pridruži evropskoj perspektivi. Od moje poslednje posete pre četiri meseca napravili smo pomak. Imali smo tri sastanka, dogovorili smo se oko pitanja u vezi sa nestalim licima, u vezi sa nastavkom dijaloga, sada se bavimo oko finansijskih potraživanja i nekretnina, ali i o ZSO. Ključna stvar ovog procesa je da na kraju ne ostane nijedno nerešeno pitanje. Ja sam insistirao u Prištini da se implementira sve ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom - objasnio je Lajčak i dodao:

- Što se tiče ZSO tu je sve potpisano i dogovoreno i treba da se ostvari.

Predsednik Srbije je potom pokazao akt koji objašnjava suštinu cele priče.

- Mi smo potpisali u Briselu da bi se sve realizovalo mora da se ostvari ZSO. Sada ću vam pokazati jedan akt koji nije viđen do sad. Policija, pravosuđe, prilagođavanje pravnih okvira Srbija je izvršila. Albanci su imali jednu ili dve stavke i to nisu ispunili. A dogovoreno je da se ovo istovremeno ispunjava. Oni izbegavaju svoju obavezu na sve načine, smatraju nas nepismenim ili polupismenim izgleda. A danas kažu da neće o tome ni da razgovaraju. U redu, ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi sa tim ljudima želimo da gradimo zajedničku budućnost, da ulažemo u puteve i pruge. Srbija je ovo ispunila, šta sad, treba da se povučemo i kažemo da Srbija neće ništa da implementira. Ne mogu da kažem da sam optimista, ali poštujem rad i trud gospodina Lajčaka - zapitao je Vučić.

Nema roka za kraj dijaloga

- Ne treba da odugovlačimo, ali i nema potrebe da ubrzavamo sa ovim - rekao je Lajčak.

Vučić je na to dodao da se mora jasnije reći šta se od Srbije zahteva za pristup EU.

- Srbija će morati da ima jasnije određene uslove za pristup Evropskoj uniji. To sam rekao i Lajčaku i Merkelovoj i Makronu... - kaže predsednik.

Lajčak je u Beograd stigao iz Prištine, gde je boravio prethodna dva dana i razgovarao sa albanskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.