ČESTITAM SVIMA, OVO NISMO VIDELI NI U DOBA JNA! Vučić oduševljen vojnom vežbom SADEJSTVO 2020!
Foto: Printscreen/ Instagram/ buducnostsrbijeav

ČESTITAM SVIMA, OVO NISMO VIDELI NI U DOBA JNA! Vučić oduševljen vojnom vežbom SADEJSTVO 2020!

Ovo nikad nije viđeno

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle vežbe se obratio novinarima.

- Svima koji ste bili, nemam posebno šta da dodam osim da se zahvalim vojnicima, podoficirima i oficirima. Da čestitam načelniku Generalštaba, gospodinu Mojsiloviću na vežbi koju nismo mogli da izvedemo ni u doba JNA. Desant padobranskih snaga, dva reda tenkova koji vrše bojevo gađanje, kao i korišćenje rakete vazduh zemlja iz lovačke aviojacije. Videli ste prvi put kako dejstvuje Pancir, naši pasarski. Mislim da je mnogo oruđa i oružja bilo danas koji ljudi nisu mogli da vide - rekao je Vučić.

Nastavio je u dahu o svojim utiscima s Pešterske visoravni.

- Ova vojska je u stanju da sačuva našu zemlju ukoliko bi bilo ko pokušao agresiju na nju. Nama ne pada napamet da vodimo bilo kakve agresorske sukobe. Svako ko voli Srbiju mogao je da se oseti posebnim. Čak su i momci koji mene čuvaju iskreno srećni što su deo naše armije.

Moćni helikopteri

Helikopteri "gama" gađali su raketnim oružjem. Odeljenje lakih protivoklopnih helikoptera "gama" dejstvovali su po ciljevima raketnim oružjem. Helikopter Mi-35 dejstvovao je sa "atakama", raketama koje odlikuje visoka preciznost. Rakete služe za uništavanje i sporoletećih vazdušnih ciljeva. Drugi par Mi-35 vrše zahvat meta.

Tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu, usled dejstva neprijatelja u operaciju su uključena dva borbena robotizovana vozila "Miloš", koja su dejstvovala po položaju neprijatelja.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja - bespilotna letelica, "vrabac" i dron na zadatku.

Služe za prikupljanje podataka na terenu na taktičnom nivou a dopirnose komadovanju i sprečavanju iznenađenja.

Raport vrhovnom komandantu

Kapetan Đorđe Simić predao je raport predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću, koji je pozdravio oficire i podoficire Vojske Srbije.

- Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo - pozdravio je Vučić.

Na Privremenom poligonu "Pešter" danas će biti izvedena združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020", a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na vežbi će učestvovati oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova, navedeno je u saopštenju službe predsednika za saradnju s medijima.

U vežbi učestvuju modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, dok će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.

Avioni Mig 29 posle punih 20 godina dejstvovaće raketama vazduh-zemlja, a pokazaće svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Helikopteri Mi-35 premijerno će dejstvovati raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok će ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, dejstvovati vođenim i nevođenim projektilima.

Uz raketni sistem PVO "Pancir S1", delovanje će predstaviti i samohodna haubica "Nora", vozila "Lazar 3", sistem "Polo" kao i digitalizovani sisrtemi "Oganj", "Morava" i "Gvozdika".

Prvi put će se videti nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine - Ć-92A. lap o desant pripadnika 63. padobranske brigade iz transportnog aviona AN-26 kao i iz helikoptera Mi-17.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će na vežbi "Sadejstvo 2020", koja počinje na Pešteru u podne, građani moći da se uvere kakva je srpska vojska i koliko Srbija može da bude sigurna i mirna.

Predsednik Vučić stigao je na Peštersku visoravan i stigao da se poigra sa slatkim kučencetom.

- Prvi put ćete videti da su svi helikopteri naoružani i svi će dejstvovati i pokazati da mogu da budu upotrebljeni ne samo za transport, nego i da su u stanju da budu moćne i borbene mašine - poručio je u ranijoj izjavi ministar Vulin.

Susret sa najvernijim čuvarem porodice Šabanredžović.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.