DAČIĆ: SRBIJI VIŠE ODGOVARA TRAMPOVA POBEDA! Njegova politika ne priznaje nezavisnost Kosova
Ivica Dačić, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Ivica dačić

DAČIĆ: SRBIJI VIŠE ODGOVARA TRAMPOVA POBEDA! Njegova politika ne priznaje nezavisnost Kosova

U administraciji demokrata ne postoji zahtev za kompromisnim traženjem rešenja, a u Trampovoj administraciji očekuju da dođe do kompromisa.

Objavljeno: 08:04h

Ministar spoljih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak da su za Srbiju bitni izbori u SAD zato što bi od toga ko će biti predsednik mogao da zavisi odnos američke administracije prema nekim našim problemima, kao što je Kosovo.

Dačić je gostujući na RTS ocenio da Srbiji više odgovora pobeda demokrata i Donalda Trampa nego republikanaca, jer kosovskom problemu ne prisutpa kao da je to završena stvar.

"Ako gledamo sa apsekta koja nam je administracija šta dozvolila za nas je produktivnija bila Trampova koja kosovskom pitanju nije pristupala sa apsekta da je to završena stvar", rekao je Dačić na RTS-u u emisiji posvećenoj američkim izborima, koje je ocenio specifičnim.

Dačić je dodao da sigurno ne treba da smatramo da je i ova administracija idelana, ali se otvorila šansa da možemo da gradimo partnerstvo koje ima veći stepen poverenja.

"Voleo bih da budemo strateški partneri, a ne ad hok", rekao je Dačić.

Upitan kako misli da pitanje Kosova za SAD nije završena stvar, kada je Tramp čestitao Prištini nezavisnost, Dačić je dodao da Tramp nije priznao nezavisnost Kosova, već je on došao na "pripremljenu političku scenu".

U administraciji demokrata ne postoji zahtev za kompromisnim traženjem rešenja, a u Trampovoj administraciji očekuju da dođe do kompromisa, što je, naglasio je Dačić, velika razlika.

Na konstataciju da njavažnije pitanje, ZSO, nije bilo na dnevnom redu u Vašintgonu, šef srpske diplomatije kaže da nije, jer se u Beloj kući nisu bavili političkim, već ekonomskim pitanjima.

Dodao je da su za njih važna bila politička pitanja poput Izraela, Kine i Hezbolaha.

Dačić je ocenio da su predstojeći izbori u SAD specifični jer je i Tramp specifičan, potpuni fenomen iz tri razloga - zato što je sa bogatstvom od 3.1 milijarde dolara najbogatiji predsednik ikada, zato što je najstariji koji je preuzeo dužnost i što nije došao iz državnog aparata.

Podsetio je i da je izborni sistem u SAD takav da pobednik može da bude i onaj kandidat koji osvoji manje glasova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.