Gotova sednica. Oštre rasprave, uvrede, psovke... Nastavak sutra
Foto: FoNet

ministri pred poslanicima

Gotova sednica. Oštre rasprave, uvrede, psovke... Nastavak sutra

Posle jučerašnjeg predstavljenog ekspozea, poslanici će danas raspravljati o novoj vladi
Objavljeno: 22:33h

Mandatar Aleksandar Vučić predstavio je juče program koji kao glavni cilj ima prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima, a poslanici Skupštine Srbije danas će raspravljati o izboru nove vlade.

Uživo prenos Prve posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu možete pratiti na linku OVDE.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sednica parlamenta počinje u 10 sati.

Gotov Vučićev ekspoze: 6 sati bez pauze, završetak uz predstavljanje novih ministara! (VIDEO)

Podsetimo, tokom izlaganja ekspozea koje je trajalo skoro šest časova, Vučić je poručio da je cilj da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

Vučić obećao da u ovom mandatu Srbiju uvodi u EU! Sva poglavlja zatvorićemo do 2019!

Deo opozicije juče je napustio sednicu.

Ovo je Vladin program do 2020! Pročitajte ceo ekspoze Aleksandra Vučića!

TOK SEDNICE pratite na našem portalu:

22.15 - Radulović o napuštanju sednice

Lider DJB Saša Radulović rekao je večeras novinarima u skupštini da su poslanici te partije napustili sednicu zbog, kako je rekao, verbalnog nasilja prema njima.

Radulović je kazao da je poslanik Marjan Rističević "krenuo da pravi cirkus", a da ga predsednica parlamenta nije upozorila zbog toga i dodao da on takve stvari neće trpeti.

22.04 - Nastavak sednice sutra u 10 sati

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je večeras nakon izlaganja poslanika SPS i kandidata za ministra Aleksandra Antića i biće nastavljena sutra u 10 sati.

21.47 - Živković o rušenju u Savamali i o ekspozeu mandatara

- Prošlo je 100 dana od izbora i dobićemo novu vladu sutra. Ali ima stvari koje nisu normalne. Nije normalno da neko ko ima većinu čeka na izbor vlade 100 dana. Koji je smisao pisanja ekspozea od šest sati, osim da bi samo toliko trajao? - rekao je Zoran Živković, predsednik Nove stranke

Živković je, obraćajući se mandataru, ali i građanima koji sednicu Skupštine "prate na internetu, pošto TV prenosa nema", podsetio i pad helikoptera i rušenje u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

21.26 - Zukorlić izjavio da će glasati za novu vladu

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić rekao je da će ova partija podržati rad nove vlade zbog poboljšanih odnosa između Bošnjaka i Srba u Sandžaku.

20.53 - Poslanici Dosta je bilo napustili sednicu

Nakon provokacija koje je poslanik Marijan Rističević uputio na račun opozicionih poslanika i posebno DJB, poslanici ove stranke su pokušali da zatraže repliku.

foto: Dragana Udovičić

- Šta, da nisam povredio jelovnik? Molim vas, isključite ventilaciju ovde, ako već mašu, neka budu makar energetski efikasni - rekao je Rističević, što je izazvalo smeh poslanika. Pošto niko, pa ni predsedavajući, nijereagovao na to, poslanici DJB su napustili sednicu.

20.30 - Smeh u sali

Nakon što je Vučić rekao da zna koliko je "Radulović radio kao ministar", da to "svi znaju, pa zato niko ne želi da sarađuje sa njim" i da su su mu se "smejali čak i oni koji su ga tapšali po ramenu", Radulović je podigao "Zbirku propisa", tražeći repliku, ali je Vučić nastavio da govori uz reči "možete me prekidati i glasom i vizuelno, ali meni to ne smeta".

- Dokažite sada koliko ste vredni - rekao je Vučić, a onda su svi prisutni poslanici DJB, ustali sa "Zbirkom propisa" u rukama, što je izazvalo smeh mandatara i brojnih poslanika.

20.16 - Radulović

Čim je Saša Radulović (DJB) počeo da govori, poslanici su bučno razgovarali i dobacivali, nakon čega je on od predsedavajuće Maje Gojković zatražio da "uvede red u Skupštini", a potom je ocenio da je Vučićev ekspoze sličan onome od pre dve i po godine.

- U Srbiji je sistem iskrivljen, tako da je onom ko je vredan i radan sve uzbrdo, a ko se učlani u političku stranku, njemu je nizbrdo. Centralni problem Srbije je partokratija, odnosno partijski parazitski sistem, ne našu državu u našoj zemlji, nego njihova zemlja u našoj. Imamo partijska zapošljavanja, taj sistem ne važi samo za javna preduzeća nego i za ustanoveMi nemamo višak u preduzećima na terenu, imamo višak radnih mesta u kancelarijama - rekao je Radulović, označavajući i korupciju kao jedan od glavnih problema, navodeći primer Fonda za razvoj iz kojeg je kroz nevraćene kredite "bačeno dve milijarde evra".

19.56 - Vučić se izvinio poslanicima

Mandatar Aleksandar Vučić izvinio se narodnim poslanicima ako su u njegovim rečima "sram te bilo" osetili nepoštovanje.

- Izvinjavam se, narodni poslanici, ako ste u mojim rečima "sram te bilo" ili "sram vas bilo" osetili neku vrstu trenutnog nepoštovanja prema bilo kome. Ali mislim da se nije dešavalo u ovom parlamentu da nekome napadaju decu. Svejedno, neću ustuknuti ni za pedalj, ma kakvim izmišljotinama da se bave ili govore - rekao je Vučić.

19.45 - Dačić: SPS će glasati za vladu zbog rezultata od 2012.

Predsednik SPS Ivica Dačić najavio je da će socijalisti glasati za izbor nove vlade zbog rezultata koje je koalicija SPS-SNS ostvarila u prethodne četiri godine.

19.15 - Sukob Pajtića i Vučića

Pajtiću, sram vas bilo što mi napadate dete!

- Brutalna je neistina da sam postavio ženu za direktora, ali je istina da ćemo direktora gimnazije u koju je išao sin gospodina Vučića birati za ministra prosvete. Istina je da Kori Udovički koja nije branila Vučićevog kuma više nije ministarka, ali jeste Ana Brnabić koju ćemo birati za ministarku... - kazao je Bojan Pajtić, odgovarajući na komentar mandatara da je bilo nepotizma u bivšoj vlasti.

- Napao mi je Bojan Pajtić dete, evo da čujemo zašto. Zato što je išao u školu gde je direktor bio gospodin Šarčević. Gospodina Šarčevića nisam ni video u životu. Sin mi je bio vrlodobar đak. Vi ste opasni! Posle reketiranja izmišljenim razgovorima se niste odazvali na poligraf. I vi mi napadate dete! Sram vas bilo! Vi postavljate kriminalce na direktorska mesta. Nije vas sramota da postavljate direktore, a pominjete mog sina, koji nije ni direktor, nego običan, vrlodobar đak... A to što vređate Anu Brnabić - vređate jer niste vi niste imali takvog stručnjaka - kazao je Vučić.

18.45 - Pajtić: Tokom čitanja vašeg ekspozea zadužili smo se dva miliona evra

Lider DS Bojan Pajtić danas je naveo da je sunovrat u državi mandatar Aleksandar Vučić nasledio sam od sebe, da se danas lošije živi, kao i da je javni dug povećan, a da se samo za vreme trajanja ekspozea Srbija zadužila dva miliona evra.

Pajtić je tokom skupštinske rasprave kazao da podržava borbu protiv korupcije, ali je istakao da je Vučićeva vlada imala niz tajnih ugovora poput Beograda na vodi, prodaje zemljišta Arapima, za Železaru Smederevo i Er Srbiju.

foto: Dragan Udovičić

- Nemojte da vam ugovor za “Fijat” bude alibi, Objavite i taj ugovor - rekao je Pajtić u parlamentu.

- Nakon što su polanici opzicije iskazali revolt i izašli iz sale, mandatar nastavlja da vredja tako što govori za njih da su lenjivci koji su došli da uzmu dnevnice, kao ljude koji se brčkaju - rekao je Pajtić i dodao da i mandatar zna da dnevnice u skupštini ne postoje još od 2009.

18.30 - Greška je što dajemo novac za Zvezdu i Partizan

- Greška je što dajemo novac za Crvenu zvezdu i Partizan, ali nemam snage da to odbijem, rekao je mandatar Vučić, odgovarajući lideru SRS na kritike na izdvajanje države za javna preduzeća i trošenje njihovog novca i napomenuo da su ta davanja desetostruko smanjena.

Vučić je rekao da je tačno da država, kroz javna preduzeća, daje novac sportskim klubovima i reprezentaciji, ali i da je greška što taj novac odlazi i u Crvenu zvezdu i Partizan.

- “Ja sam kriv za to. Nemam snage da to odbijem, jer će mi svako reći da su uspešno postojali 70 godina i da smo ih mi ugasili. Jednostavno za to nemam snage - rekao je Vučić.

18.20 Duel Šešelja i Vučića zbog Nikolića

- Nekorektno je što moje izjave vezane za Tomislava Nikolića tumačite mojom kandidaturom za predsednika. Vi preduzmite zakonske mere prema Tomislavu Nikoliću a ja ću povući svoju kandidaturu za predsednika. Zna li se odakle novac i koliko je novca prošlo kroz račune fondacije Dragice Nikolić. Znamo ga i vi i ja, nije imao za šta pas da ga ujede. Cela Srbija zna da on ima lažnu fakultetsku diplomu. Je l i jedan ispit polagao, evo vi znate, gospodine Vučiću. Ako mi vi kažete da jeste, ja podnosim ostavku na mesto narodnog poslanika - rekao je Šešelj.

- Dobro se znamo i znamo da će gospodin Šešelj da se kandiduje za predsednika, kao što ja neću - uzvratio je Vučić.

foto: Fonet

18.08. Aleksandar Vučić tražio repliku

- Nemojte da vičete gospodine Šešelju. Ako vas se neko plaši, ja se ne plašim. 15 godina smo proveli zajedno, znate da se ne plašim nikoga - rekao je mandatar nakon što je Šešelj burno negodovao što mu je vreme za repliku ograničeno na dva minuta.

17. 45 Odobriće nam izvoz "fijata" u Rusiji

- Naša je politika politika eklekticizma i pragmatizma, ne držimo se čvrsto nijedne paradigme - rekao je mandatar Aleksandar Vučić, odgovarajući na komentar poslanika Vojislava Šešelja na to da se iz ekspozea ne vidi da li vlast podržava bilo koji od tri modela: apsolutnog državnog intervencionizma, neoliberalizma i države blagostanja.

- Tražili smo da nađemo neki drugačiji, određeni pristup, ali je to nemoguće poslednjih 30 godina. Ovo je jedini mogući pristup, pogotovu za male zemlje kao što je naša. O nekim stvarima ćutim kao zaliven, jer hoću da se borim da te fabrike ostanu u Srbiji i ti radnici ostanu na poslu - kazao je Vučić.

Odgovarajući na to što je Šešelj doveo u pitanje davanje subvencija države stranim investitorima koji otvaraju fabrike u Srbiji, Vučić je rekao da su taj novac kompanije poput "Jure" ili "Leonija" već i više nego isplatile kroz doprinose državi. Na Šešeljevu konstataciju da Rusija nije odobrila izvoz automobila "fijat" u Rusiji, Vučić je odgovorio:

- Dolazi nam Medvedev u oktobru ovde i odobriće nam izvoz "Fijata" u Rusiju. Borio sam se nedavno u Italiji, molio sam Altavilu da radimo dalje, ima dobrih stvari tu, ali sam dao reč da neću pričati o tome.

17.34 Govori Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj rekao je da je ekonomski deo ekspozea mandatara Vučića "spisak lepih želja, dobre namere, ukazivanja na problema, ali da nema celovitog rešenja za probleme", navodeći da je važno prekinuti put ka EU.

- Rusija i Turska jačaju odnose, Amerika će biti potisnuta sa Balkana,a verovatno neće biti ni zainteresovana za Balkan. Okrenimo se na vreme Rusiji, potražimo njen zagrljaj kako bismo sačuvali ono što imamo i povratili ono što je naše. EU nam ništa dobro ne može doneti.

Rešenje koje nude radikali, naveo je, jeste prestanak insistiranja na ulasku Srbije u EU.

Rekao je da nema borbe protiv kriminala i korupcije dok se ne pohapse svi kriminalci koji su naudili ovoj zemlji.

16.58 - Živković: Mandatar vređa poslanike, opomenite ga

Poslanik Nove strankeZoran Živković tražio je od predsednice parlamenta Maje Gojković da upozori mandatara Aleksandra Vučića da ne vređa poslanike i da im se ne obraća lično i po imenu.

foto: Fonet

- Mandatar je više puta, obraćajući se poslanicima, upotrebio reči: ništa ne zna, laže, krade, nema pojma - ukazao je Živković i podsetio da mandatar treba da zna da je on gost u Skupštini, a da su poslanici domaćini.

16.57 - Za reč se javio predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Milan Krkobabić.

16.30 - "Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova. Ipak, to ne može i neće da učini" - poručio je mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić: Trenutno rešenje za Kosovo je priznanje, ali mi to nećemo!

U jednom trenutku Vučić se obratio jednom članu stranke Dveri i rekao mu da se ne krsti u Skupštini nego u crkvi.

Mandatar je rekao da bi Srbija nestala u roku od 24 sata da su sada opozicione stranke pobedile na izborima. On je poručio Obradoviću da se snaga meri argumentima, a ne decibelima.

foto: FoNet

Obradoviću je na postavljeno pitanje o stranim investicijama rekao da su se, na primer, i Nemačka i Singapur razvili uz pomoć stranih investicija.

Mandatar Aleksandar Vučić je u jednom trenutku, dok je odgovarao na kritike opozicije, na dobacivanja poslanika poručio: "Nemojte da cokćete vi što kradete".

16.05 - Trenutno se poslanicima obraća Boško Obradović osnivač partije Dveri.

- Ovo nije izbor nove vlade, već mala rekonstrukcija koju ste mogli da uradite i bez izbora - poručio je Obradović Vučiću.

foto: Stefan Jokić

Obradović je upitao Vučića koju su to zemlju u svetu razvile strane investicije.

On je optužio Vučića da u ekspozeu nema ničega što je neophodno za razvoj i napredak Srbije i rešavanje gorućih problema

Na kraju svog izlaganja Boško Obradović rekao je da Dveri neće podržati novu vladu.

15.52 - Reč je dobio Milorad Mijatović član Socijaldemokratske partije Srbije.

Mijatović smatra da je turizam jedna od glavnih šansi za razvoj države.

foto: FoNet

SDPS će glasati za novu vladu.

15.47 - Za raspravu se prijavilo 16 šefova poslaničkih grupa i 86 poslanika.

Prema nezvaničnim informacijama, rasprava o izboru nove vlade mogla bi da potraje do ponoći, sudeći po broju prijavljenih govornika.

Pored 16 šefova poslaničkih grupa, za raspravu se prijavilo 86 poslanika.

15.23 - "Svaku vašu vladu čekao sam do ponoći, nikada niste izašli na vreme, a sada nama držite pridike" - odgovorio je Vučić Lapčeviću.

Mandatar se osvrnuo i na život mladih u Srbiji, i rekao je da je nemoguće potpuno zaustaviti odlazak mladih iz naše zemlje.

foto: FoNet

- I razvijenije zemlje od nas, poput Češke i Poljske imaju petostruko veći odliv mlade radne snage, jer imaju dozvolu za rad u zemljama Evropske unije. Znam da je mladima u Srbiji teško, ali ih molim da ostanu da zajedno izgradimo bolju državu.

Na primedbe poslanika DSS Milana Lapčevića da Srbija ne sme da prodaje zemlju strancima, Vučić je rekao da će to biti rešeno uskoro i da treba imati u vidu investicije.

15.07 - Posle kraće pauze nastavljena je sednica, a prvi se za reč javio Milan Lapčević član Demokratske stranke Srbije.

- Mislim da je katastrofa da se strancima prodaje srpsko zemljište - rekao je Lapčević.

Takođe, upitao je Vučića zašto se toliko čekalo na formiranje vlade.

Dodao je i da Demokratska stranka Srbije neće podržati novu vladu.

14.10 Pauza, nastavak u 15h

13.30 - Za reč se javio Dragan Marković Palma predsednik partije Jedinstvena Srbija i rekao da će podržati vladu mandatara Aleksandra Vučića.

- Svi me pitaju, zovu me novinari... kako ću ja sada da glasam za vladu u kojoj je dama LGBT populacije. Mi nemamo ništa protiv toga ta takva dama bude u vladi, ali mi nikada nećemo podržati paradu ponosa i legalizaciju homoseksualnih brakova - istakao je Dragan Marković Palma (JS).

foto: Marina Lopičić

13.00 - Vučić se javio da odgovori Jovanoviću na postavljena pitanja.

- Koreanska kompanija "Jura" hrani više od 6.000 usta, a taj ludačko-ludistički pokret, po ugledu na onaj koji je vodio Ned Lud, kad su uništavali mašine - ja sam protiv toga i boriću se protiv toga - rekao je Vučić, aludirajući na komentare koji se odnose na tretman radnika u toj fabrici.

12.40 - Posle kratke žalbe Vojislava Šešelja, za reč se javio lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Šešelj pravi cirkus u Skupštini: Čeda da bude ministar, Čume pomoćnik

foto: FoNet

12.37 - Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke javio se za reč.

On je zahtevao od predsednice skupštine Maje Gojković da zamoli prisutne goste u sali Parlamenta da ne tapšu i ne komentarišu izlaganje poslanika.

Vojislav Šešelj ućutkao skupštinu, čak mu i Maja Gojković pomogla!

12.00 - Aleksandar Vučić odgovara na postavljena pitanaj Marka Đurišića.

11.43 - Za reč se javio Marko Đurišić, potpredsednik Socijaldemokratske stranke.

On je rekao da novu vladu karakterišu i brojne afere njenih članova i da je to siguran razlog čega ova stranka neće dati podršku novoj Vladi Srbije.

foto: FoNet

11.17 - Mandatar Aleksandar Vučić se ponovo javio za reč kako bi odgovorio na postavljena pitanja Nenada Čanka.

11:15 "Nikome ne plaćam da ne viče "Vučići pederu" "

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj raspravi u Skupštini Srbije o izboru nove Vlade Srbije dotakao se sporta, poznatih klubova, ali i pogrdnih imena kakvim ga građani nazivaju.

opširnije u izdvojenoj vesti

- Kosovo je po Ustavu Srbije deo Srbije! - rekao je Vučić danas tokom rasprave oko izjava vezanih za džudistkinju sa Kosova Majlindu Kelmendi, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, i istakao da zbog priče o tome ko je odakle niko nikoga ne treba da naziva Hitlerom.

11.03 - Reč je uzeo Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

foto: Dragana Udovičić

Čanak je rekao da mu se nije svidelo to što Vučić u svom jučerašnjem izlaganju ekspozea, ni jednom nije pomenuo reč Vojvodina, nego je govorio Pokrajina.

- Pokrajina ima svoje ime, a to je Vojvodina - rekao je Čanak.

10.45 - Aleksandar Vučić ima reč i počeo je da odgovara na pitanja svojih kolega poslanika koji su se ranije javili za reč. Pre svega objašnjava kako će se putna infrastruktura razvijati i da prioritet imaju koridor 10 i 11.

foto: Beta

- Namera nam je da menjamo način finansiranja lokalnih samouprava, jer se jedan deo novca neracionalno troši - rekao je Vučić.

Mandatar se osvrnuo i na finansiranje sportskih klubova, naročito Crvene zvezde i Partizana, i rekao je da je najbolje rešenje za njih privatizacija.

Na kraju svog prvog izlaganja Vučić se zahvalio partijama na podršci.

10.29 - Reč je uzeo Velimir Stanojević, član partije Nova Srbija koji je rekao da će i oni danas podržati novu vladu.

foto: Fonet

- Nadam se da ćemo na kraju mandata ove vlade, kao njeni partneri, moći da kažemo da građani Srbije žive bolje - rekao je Stanojević.

10.10 - Prvi za reč javio se Balint Pastor, predsednik poslaničke grupe Savez vojvođanskih-Mađara - Partija za demokratsko delovanje.

foto: Fonet

On je rekao da će Savez vojvođanskih-Mađara glasati danas za izbor nove vlade.

10.06 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.