AKO SE EPIDEMIJA PONOVI, MI ZNAMO ŠTA ĆEMO: Vulinove reči svaki Srbin mora da čuje!
Aleksandar Vulin, Foto: Printscreen/Youtube

poručio

AKO SE EPIDEMIJA PONOVI, MI ZNAMO ŠTA ĆEMO: Vulinove reči svaki Srbin mora da čuje!

Vulin je rekao da se ABHO jedinice opremaju i pripremaju da budu spremne da pomognu civilnim vlastima gde god i kad god to bude potrebno.

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović obišli su danas pripadnike 246. bataljona ABHO u kasarni „Car Lazar” u Kruševcu i prisustvovali prikazanu mobilne platforme za dekontaminaciju, novog sredstva koje se nalazi na trupnom ispitivanju u tom bataljonu.

Tom prilikom ministar Vulin je rekao da se ABHO jedinice opremaju i pripremaju da budu spremne da pomognu civilnim vlastima gde god i kad god to bude potrebno. - Tokom intenzivne borbe sa Kovidom-19, ABHO jedinice dale su svoj nemerljiv doprinos, pomagale su gde god je bilo potrebno. Upravo zbog toga, izvlačeći pouke i iskustva iz vremena koje je za nama, pripremamo se za budućnost koja ne mora uvek da bude dobra. Zato smo pripremili i nova vozila i nova sredstva. Zato smo na osnovu iskustava za vreme borbe sa Kovidom-19 videli šta nam fali i šta nam je potrebno – poručio je ministar Vulin. Ljudstvo, organizacija i tehnika ABHO komponente u vojsci mora da se proširi, naglašava ministar odbrane i ističe da trenutno zatišje po pitanju virusne infekcije Kovida-19 ne sme da nas učini opuštenima, već moramo biti spremni za sve što dolazi. Takođe, ministar Vulin je poručio da će Vojska Srbije biti kadrovski, materijalno i tehnički spremna za svaki izazov koji može da se nađe pred njom. Mobilna platforma za dekontaminaciju je sredstvo koje razvija Vojnotehnički institut, a od 24. septembra nulta serija ovog sredstva nalazi se na trupnom ispitivanju u 246. bataljonu ABHO.

Komandir voda za obezbeđenje nuklearnih i hemijskih udesa u 246. bataljonu ABHO poručnik Rajko Gujaničić ističe da mobilna platforma za dekontaminaciju ima brojne prednosti i da može zameniti pet tehničkih sredstava u vojsci – automobil-cisternu za dekontaminaciju, automobil-cisternu za vodu, navalno vozilo za gašenje požara, Rozen-Bauer pumpu za ispumpavanje vode, kao i sani-džet uređaj za dekontaminaciju. - Danas smo imali priliku da predstavimo platformu za dekontaminaciju, namenjenu za radiološku, biološku i hemijsku dekontaminaciju ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava. Osim toga, vozilo može biti korišćeno za ispumpavanje vode iz poplavljenih područja, asanaciju bojišta i gašenje požara. Integracijom i razvojem ovog sredstava, u vojsci je pet uređaja zamenjeno jednim sredstvom – rekao je poručnik Gujaničić, dodajući da je uz pomoć mobilne platforme moguća i dekontaminacija vazduhoplova, artiljerijskih oruđa i vozila viših od tri metra. Poručnik Gujaničić naglašava da modernizacija ABHO službe svima mnogo znači, kao i da novo sredstvo predstavlja dodatni impuls svim pripadnicima te službe da i dalje pouzdano i predano rade svoj posao, svesni toga da se u njih ulaže. Nakon današnjeg obilaska, komandant Centra ABHO pukovnik Sibin Dinčić uručio je ministru Vulinu Plaketu tog centra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.