ALBANCI SPREMAJU PROVOKACIJE NA JUGU SRBIJE? Ovo su SVI DETALJI
Spremaju provokacije, Foto: Printscreen/ TV Prva

RAZRAĐUJE SE IDEJA

ALBANCI SPREMAJU PROVOKACIJE NA JUGU SRBIJE? Ovo su SVI DETALJI

Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže za taj list da se na lokalne albanske lidere "koji po mišljenje idu u Tiranu" vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma

Objavljeno:

Albanci sa juga centralne Srbije mogli bi uskoro da zatraže formiranje tzv. Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na KiM.

Prema saznanjima Večernjih novosti, ta ideja se razrađuje u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na KiM, što Priština uporno ignoriše.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže za taj list da se na lokalne albanske lidere "koji po mišljenje idu u Tiranu" vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

"Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština - Tirana", kaže Mitrović za "Novosti".

Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podsetimo, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Novosti podsećaju da su vlasti u Prištini u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Formiranje Kancelarije je među političkim predstavnicima Srba u ovim opštinama izazvalo revolt, jer smatraju da je to telo nastalo kao vid dodatnog pritiska na Albance da ne dozvole da Srbi postanu deo vlasti, a ne kako bi se pomoglo Albancima koji žive na ovom području.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.